,,Heritas” – ypatingas dėmesys skirtas Lietuvos žydų paveldui (papildyta)

,,Heritas” – ypatingas dėmesys skirtas Lietuvos žydų paveldui (papildyta)

2019 m. gegužės 3-4 d. vykusioje antrojoje Tarptautinėje kultūros paveldo pažinimo, tvarkybos ir technologijų parodoje ,,Heritas” ypatingas dėmesys buvo skirtas Lietuvos žydų paveldui.

Bendradarbiaujant su Lietuvos žydų (litvakų) bendruomene buvo sudaryta unikali galimybė apsilankyti restauruojamoje Zavelio Germaizės ir Dovydo Levinsono sinagogoje (Gėlių g. 6, Vilnius).

Parodos seminarų programoje buvo diskutuojama LŽB paveldosaugininko Martyno Užpelkio pasiūlyta tema „Lietuvos žydų paveldas – žydų bendruomenės ar/ir vietos bendruomenių reikalas?“

Seminare dikusijas ir pranešimus apie paveldą moderavo prof. Marija Drėmaitė.

Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus darbuotoja, doktorantė Rūta Anulytė skaitė pranešimą „Lietuvos žydų kapinių įatmintinimo ir įpaveldinimo problematika“.

Totorių bendruomenės pirmininko pavaduotojas  Motiejus Jakubauskas skaitė įdomią paskaitą apie išlikusias mečetes ir jų interjerą. Lietuvos – Lenkijos totorius suartina pavadinimas Lipki, kilęs nuo žodžio Lietuva.

Žinomas populiarus muzikantas Jurgis Didžiulis pristatė įdomų pranešimą apie meną ir muziką. Muzika yra tarptautinė kalba kuri jungia, padeda atsirasti daugiau empatijos tarp tautų. Kuo daugiau tautų valstybėje tuo ji įvairesnė, įdomesnė ir turtingesnė. J. Didžiulis įdomiai pademonstravo įvairių tautų ritmus.

Daug naujų įspūdžių patyrė visi, apsilankę ekskursijoje Vilniaus Zavelio sinagogoje

Dėkojame renginio organizatoriams bei ekskursijų ir seminaro dalyviams.

Nuotraukos Augustės Labenskytės