Izraelis mini Atminimo dieną – Yom HaZikaron

Izraelis mini Atminimo dieną – Yom HaZikaron

Izraelis Atminimo dieną pradėjo minėti išvakarėse, antradienį su sirenų gausmu, prisimindami ir pagerbdami 23 741 kritusius Izraelio karius, 3150 teroro aukų. Kariai ir visi susirinkusieji, nulenkę galvas, tylos minute prisiminė aukas.

Valstybės prezidentas Reuvenas Rivlinas pažymėjo baisius Atminimo dienos įvykius,  įtampą Gazoje bei prieštaringai Izraelio ir palestiniečių vertinamą ceremoniją. Prezidentas ir Izraelio gynybos pajėgų štabo viršininkas kalbėjo  oficialiame valstybės renginyje prie  Vakarinės sienos Atminimo dienos minėjime, pagerbdami kritusius karius ir teroro aukas.

Iš viso per pastaruosius metus gindami savo šalį, žuvo dar 95 kariškiai, tad šiandien suskaičiuoti 23 741 kariai, mirę ginant Izraelį.

Tarp jų yra 40 neįgaliųjų veteranų, kurie mirė dėl komplikacijų, atsiradusių dėl jų tarnybos metu patirtų sužalojimų.

Šių metų  Atminimo diena minima padidėjusios įtampos atmosferoje, po to, kai į Izraelio bendruomenes buvo paleista šimtai raketų,  Gazoje džihadistai vykdė puolimą, siekdami savo tikslų. Konfliktas vėl įsiplieskė savaitgalį, kai Izraelio kariuomenė smogė į daugiau nei 350 taikinių Gazoje, taip atsakydama į Palestinos kovotojų į Izraelį paleistas raketas. Izraelio kariškių duomenimis, nuo gegužės 4-osios ryto palestiniečiai paleido 700 raketų, oro gynybos sistema „Geležinis kupolas“ perėmė 240 iš jų. Per apšaudymus žuvo keturi izraeliečiai, dar keli buvo sunkiai sužeisti, nukentėjo dešimtys žmonių.

Daugiau informacijos: Izraelio ambasadorius Lietuvoje Amiras Maimonas: Raketos virš Izraelio – 15-kos sekundžių realybė