Gegužės mėnesio renginiai Valstybiniame Vilniaus Gaono žydų muziejuje

Gegužės mėnesio renginiai Valstybiniame Vilniaus Gaono žydų muziejuje

Gegužės 8 d. 16.00 val. muziejaus Tolerancijos centre vyks susitikimas – diskusija „Žydų kapinių įamžinimas“ su žymiu Lietuvos fotografu Rimantu Dichavičiumi. Fotomenininkas dalinsis prisiminimais apie fotografijų ciklą, skirtą žydų kapinių įamžinimui XX a. 6 deš. Vilniuje.

 Gegužės 12 d. 12.00 val. muziejaus Tolerancijos centre įvyks šeimoms ir jų mažiausiems nariams skirtos edukacinės programos užsiėmimas „Sekmadieniukai: kaip švenčiame šabą?“. Jo metu sužinosime, kaip švenčiamas šabas – septintoji žydų savaitės diena: kada šabas prasideda ir baigiasi, kokie darbai šią dieną draudžiami, kas turi būti ant gausaus šabo vakarienės stalo. Taip pat ragausime tradicinę pynutę chalą ir kitus žydiškus skanėstus.

Kviečiame registruotis el. paštu muziejausedukacija@gmail.com. Edukacinio užsiėmimo kaina suaugusiems – 3,00 €, moksleiviams, studentams, senjorams – 1,00 €, ikimokyklinukams – nemokamai.

Gegužės 15 d. 17.30 val. kviečiame į Burak Arliel dokumentinio filmo „Turkiškas pasas“ peržiūrą Tolerancijos centre. „Turkiškas pasas“ pasakoja apie turkų diplomatų pastangas Antrojo pasaulinio karo metais išgelbėti Prancūzijoje atsidūrusius Turkijos žydus, kurių likimai nacių okupuotoje šalyje pakibo ant plauko.

Filmas bus rodomas originalo kalbomis (turkų, anglų ir prancūzų) su angliškais subtitrais, trukmė: 91 min.

 Gegužės 16 d. 17.00 val. Tolerancijos centre vyks Ashley Lazarus filmo „Nauja pradžia: 1948-1957“ peržiūra. „Nauja pradžia: 1948-1957“ pasakoja apie 850 000 žydų pabėgėlių iš Jemeno, Maroko, Libijos ir Egipto įsitraukimą į Izraelio valstybės kūrimą. Filmas užfiksuoja Šaltojo karo pradžią, Sueco krizę ir žydų likimą už geležinės uždangos. Filmo peržiūra skiriama Izraelio Valstybės įkūrimo 71-osioms metinėms.

Filmas anglų k. su rusiškais subtitrais, trukmė: 78 min.

Gegužės 16 d. 17.00 val. su Senjorų klubo nariais kaip visada susitinkame trečią mėnesio ketvirtadienį, lauksime jūsų muziejaus Tolerancijos centre.

Gegužės 18 d. 15.00-21.30 kviesime apsilankyti VVGŽM „Europos muziejų nakties“ renginiuose, kurių metu bus atviras Tolerancijos centras bei Holokausto ekspozicija. Vakaro programą atidarys „Rakija Klezmer Orkestra“ koncertas Tolerancijos centro kiemelyje. Daugiau informacijos apie programą netrukus.

Gegužės 19 d. 12.00 val. vyks lektorės Nataljos Cheifec paskaita „Karalius Saliamonas: išminčius, teisėjas ir lyrikas“. N. Cheifec atskleis, kodėl Karaliaus Saliamono valdymo metai yra taikos ir pertekliaus laikotarpis, kokie buvo Karaliaus nuopelnai ir teismai, sužinosime apie Karaliaus Saliamono indėlį į pirmosios Jeruzalės Šventyklos pastatymą ir kūrybinį palikimą.

Gegužės 26 d. 12.00 val. Tolerancijos centre vyks paskaita „Žydų pasninkas – išlaikyta tradicija“, kurios metu muziejaus edukatorė N. Cheifec papasakos kaip atrodo žydų pasninkas – kokios yra jo ištakos, kada ir kaip ilgai yra prisilaikoma pasninko, kartu bandysime įžvelgti panašumus ar skirtumus su kitomis religijomis.

Gegužės 29 d. 18.00 val. lauksime jūsų Jošua Kovarskio tapybos parodos „Chaoso sutramdymas“ atidaryme, muziejaus Tolerancijos centre. Litvakų dailininkas Jošua Kovarskis (1907 – 1967) simboliškai sugrįžta į gimtinę abstrakčiosios tapybos kūriniais, įkvėptais biblijinių pasaulio sukūrimo istorijų, antikinių ir skandinavų mitų, Afrikos ir Meksikos legendų.