Balandžio mėnesio renginiai Valstybiniame Vilniaus Gaono žydų muziejuje

Balandžio 14 d. 10 val. Tolerancijos centre įvyks šeimoms, o ypač jų mažiausiems nariams skirtos edukacinės programos „Sekmadieniukai“ užsiėmimas „Parašyk savo vardą hebrajiškai“. Užsiėmimo metu supažindinsime jus su hebrajų kalbos abėcėle, taip pat sužinosime, kodėl yra rašoma ir skaitoma iš dešinės į kairę, kodėl kalboje nėra balsių ir kas gali būti rašoma vietoje jų, edukatorė pristatys kai kurių raidžių reikšmes. Vėliau patys arba padedami tėvelių, mažieji užsirašys savo vardus hebrajiškai, žinias įtvirtinsime muziejaus ekspozicijų užrašuose surasdami pažįstamas raides.

Tėvelius ar senelius su vaikais nuo 3 metų, norinčius dalyvauti užsiėmime, kviečiame registruotis el. paštu muziejausedukacija@gmail.com arba tel. 8 663 53322. Edukacinio užsiėmimo kaina suaugusiems – 3,00 €, vaikams – 1,00 €.

Balandžio 14 d. 11.30 val. Tolerancijos centre lauksime jūsų paskaitoje „Pesach – viena didžiausių žydų švenčių“. Susitikimo metu su lektore Natalja Cheifec sužinosime kodėl žydai tapo vergais Egipte ir kaip iš šios vergovės išsilaisvino; kokį vaidmenį Dievas skyrė Mozei ir kokiais stebuklais apdovanojo žydų tautą. Taip pat atsakysime į klausimus ką reiškia žodis „pesach“, iš kurio ir kilo šventės pavadinimas? Kodėl per Pesach nevartojami raugo turintys produktai ir kas turi būti ant šventinės vakarienės (sederio) stalo? Kodėl Pesach laikoma viena iš svarbiausių žydų švenčių?

Dalyvavimo edukaciniame susitikime kaina suaugusiems – 3,00 €, moksleiviams, studentams, senjorams – 1,00 €.

Balandžio 15 d. 17.30 val. kviečiame į jidiš kalbos ir kultūros tyrinėtojo Dr. Mordechajaus Juškovskio paskaitą rusų kalba „Markas Šagalas tapyboje ir literatūroje“. Paskaitos metu Dr. M. Juškovskis, buvęs Jidiš kultūros pasaulio tarybos generalinis direktorius Rytų Europoje, pristatys M. Šagalo tapybą žydų kalbinio folkloro ir šiuolaikinės jidiš literatūros kontekste.

Renginys yra nemokamas ir atviras visiems

Balandžio 17 d. 17.30 val. muziejaus Tolerancijos centre kviečiame pasinerti į kūrybines dirbtuves suaugusiems „Šešiakampis skirtingų tautų kultūrose“. Pažintinę kelionę paskui šešiakampį ornamentą, ženklą, simbolį ir objektą pradėsime susipažinę su edukatore Alma Kasperavičienė, jos sukurtomis skaidrių projekcijomis ir pavyzdžiais. Praktinėje edukacijos dalyje vyks šiaudinių dekoracijų, vadinamų „sodais“, gaminimas. Patys pabandysime susiverti savo Dovydo žvaigždę.

Norinčius dalyvauti kviečiame registruotis el. paštu muziejausedukacija@gmail.com. Užsiėmimų kaina 8,00 € grynaisiais (vienos žvaigždės gamybos kaina). Kūrybos priemonės bus suteiktos vietoje, o savo sukurtas Dovydo žvaigždeles galėsite pasiimti atminčiai.

Balandžio 18 d. 16 val. kviečiame visus „Senjorų klubo“ dalyvius susitikti muziejaus Tolerancijos centre, paskaitoje „Pesachas – viena svarbiausių žydų švenčių“.Susitikimo metu kartu ieškome atsakymų į šiuos klausimus: kaip žydai tapo vergais Egipte, o vėliau – iš šios vergovės išsilaisvino? Kokį vaidmenį Dievas skyrė Mozei ir kokiais stebuklais apdovanojo žydų tautą? Ką reiškia žodis „pesach“, iš kurio kilo šventės pavadinimas? Kodėl per Pesachą nevartojami raugo turintys produktai ir kas turi būti ant šventinės vakarienės (sederio) stalo? Kodėl Pesachas laikomas viena svarbiausių žydų švenčių pasidalinti sutiko kašruto besilaikanti muziejaus edukatorė Natalja Cheifec.

Senjorų klubas yra skirtas smalsiems vyresnio amžiaus vilniečiams ir miesto svečiams, norintiems plėsti akiratį ir įdomiai praleisti laisvalaikį. Prie Senjorų klubo galima prisijungti bet kada – išankstinės registracijos nėra, pats dalyvavimas klube nemokamas.

Balandžio 26 d. 10 val. ir 12 val. kviečiame visų klasių mokytojus praleisti popietę muziejaus Tolerancijos centre. VVGŽM prisijungia prie šeštą kartą organizuojamo projekto „Menų dūzgės“ ir raginame mokytojus registruotis į susitikimą su muziejaus edukatorėmis: https://duomenys.ugdome.lt/renginys/?kalendorius.

Susitikimo metu mokytojai turės galimybę sudalyvauti ekskursijoje, bus supažindinami su atsinaujinusiomis muziejaus ekspozicijomis. Viena iš jų – „Išsigelbėjęs žydų vaikas pasakoja apie Šoa“. Taip pat ekskursijos metu aplankysime Samuelio Bako muziejų, sužinosime šio garsaus litvako gyvenimo detales, išgelbėjimo istoriją bei susipažinsime su jo kūryba.

Mokytojų registracija vyksta iki balandžio 25 d., dalyvavimas nemokamas.

Balandžio 28 d. 10 – 18 val. muziejaus Tolerancijos centras šiemet ir vėl jungiasi prie „Open House Vilnius“ ir laukia visų architektūra besidominčių smalsuolių. Paskutinį mėnesio sekmadienį kviečiame pasivaikščioti po mūsų įspūdingą pastatą, išgirsti įdomias savanorių-gidų ekskursijas ir sužinoti apie architektūrą.

Renginys yra nemokamas, tačiau norime atkreipti dėmesį, kad ne visos muziejaus patalpos yra prieinamos negalią turintiems žmonėms.