Kviečiame palydėti mylimą Maestro Anatolijų Šenderovą į paskutinę kelionę

Kviečiame palydėti mylimą Maestro Anatolijų Šenderovą į paskutinę kelionę

Kovo 25 d. JAV mirusio kompozitoriaus, Lietuvos Nacionalinės premijos laureato Anatolijaus Šenderovo laidotuvės vyks kovo 29 d., penktadienį. 

Atsisveikinimas su Maestro vyks nuo 10 val. Sudervės žydų kapinių priimamajame; Oficialioji dalis ir laidotuvės – 11.30 val. (procesija su 7 sustojimais pagal judėjų tradiciją).
Autobusas nuo Pylimo g. 4 išvyks 9.30 val.

Ministro Pirmininko Sauliaus Skvernelio pavedimu  sudaroma  komisija (Komisijos pirmininkas Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas)   kompozitoriaus  Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Anatolijaus Šenderovo   laidotuvėms organizuoti. 

Šiandien Lietuva gali didžiuotis vienu garsiausių šiuolaikinių Lietuvos kompozitoriumi, Nacionalinės premijos laureatu Maestro Anatolijumi Šenderovu,  jo moderiais kūriniais, juos groja daugelis muzikantų ir orkestrų.

Anatolijui Šenderovui buvo svarbu, kad publika neliktų abejinga jo muzikai, kad ji pasiektų žmogaus mintis ir jausmus. ,,Muzika, kaip ir dailė yra universali jausmų, proto ir intelekto kalba. Visada stengiausi kalbėti pozityviai, apeliuoti į pačius gražiausius žmogaus jausmus ir emocijas. Tik kultūrą mes galime priešpastatyti agresyvumui ir neapykantai. Per kultūrą mes galime kalbėti su visu pasauliu, tapti pastebimais ir labiau suprantamais. Mūsų tautos tema užima mano kūryboje labai svarią vietą. Per ją aš matau pasaulį ir džiugu jausti, kad tai tik sustiprina auditorijos susidomėjimą. Net jei auditorija ne viską supranta, visada ką nors pajus“, – kalbėjo A.Šenderovas prieš trejus metus Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenėje,  jo garbei  surengtame ,,Likimų” vakare, užbūręs susirinkusius savo prisiminimais ir muzika.

Dažną klausytoją pagauna šilti jausmai, išgirdus į kūrinius įpintas žydiškas melodijas. Absoliučią klausą turinčio kompozitoriaus abu tėvai buvo profesionalūs muzikantai: tėvas violončelininkas, mama pianistė, o senelis – klezmeris su nepaprasta klausa. Unikalaus talento šiuolaikiniu kompozitoriumi dažnai vadinamas Maestro Anatolijus Šenderovas, visada su šypsena, humoru ir gera energija linksmai pasakodavo apie savo šeimą, kelią į muzikos aukštumas.

 A.Šenderovas – vienintelis žydų kompozitorius, kūręs Lietuvoje ir šioje šalyje tapęs vienu populiariausių, o jo muzika skamba visame pasaulyje. 70-mečio proga garsiam kūrėjui buvo įteiktas aukščiausias Lietuvos kultūros ministerijos apdovanojimas – Garbės ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk“. Šie apdovanojimo pavadinimo žodžiai skamba tarsi specialiai skirti A. Šenderovui. Kompozitorius sakė, netikintis, kad muzika gali pakeisti agresyvėjantį pasaulį, bet ji gali skatinti žmogų pozityviai veiklai.