Koncertas, skirtas Grigorijau Kanovičiaus 90-mečio proga

Koncertas, skirtas Grigorijau Kanovičiaus 90-mečio proga

Gerbiamieji,

Vasario 27 d., trečiadienį, Vaidilos teatre (Vilnius, Jakšto g. 9) 19.00 val. vyks pirmasis koncertas iš ciklo, skirto žinomo Lietuvos žydų rašytojo Grigorijaus Kanovičiaus 90-ųjų metinių progai.

Teatro scenoje gros tarptautinių konkursų laureatas Lukas Geniušas (fortepijonas, Lietuva – Rusija). Programoje: Frederiko Šopeno ir Piotro Čaikovskio kūriniai. Be to, pristatoma premjera – šiuolaikinio kompozitoriaus Leonido Desiatnikovo „Bukovinos dainos“.

Visų klausytojų laukia siurprizas – G. Kanovičiaus knyga „Linksmos akys“ – „Linksmos akys“ (2018).

Bilietai bilietų kasoje bilietai.lt

L. Geniušas: G. Kanovičiaus kūryba man buvo vartai į iki tol nepažintą pasaulį

Grigorijaus Kanovičiaus knyga „Miestelio romansas“ man buvo tarsi durys į iki tol nepažintą pasaulį. Prisipažinsiu, kad iki tol nieko nežinojau apie žydų kasdienybę tarpukario Lietuvos štetluose. Man įspūdį darė tai, kad G. Kanovičius vaizduoja ne rašytojo plunksnos padailintą pasaulį, o gyvenimą su visomis jo prieštaromis, sudėtingumu. Jis prikausto savo nuoširdumu, santykio su praeitimi gelme“, – teigia Lukas Geniušas.

Kūryba įkvėpė ir labdaringam projektui

Tiesa, pokalbį apie G. Kanovičiaus kūrybą su L. Geniušu pradėjome ne nuo jau minėto „Miestelio romanso“, o nuo apysakos „Aš žiūriu į žvaigždes“. Dar 1959 metais ši apysaka buvo išspausdinta kaip pirmoji G. Kanovičiaus knyga. „Tai yra pasakojimas apie našlaitį žydų berniuką, kuriam didžiausias džiaugsmas ir šviesiausios svajonės atsivėrė žvelgiant į naktinį dangų nušvietusias žvaigždes“, – pasakoja L. Geniušas.

Muzikanto teigimu, šis kūrinys yra labai svarbus tiek jam, tiek Grigorijaus sūnui Dmitrijui, kuris Kanadoje įkurtą labdaros fondą pakrikštijo tėčio sukurtos apysakos pavadinimu. Fondas „Looking at the Stars“, su kuriuo bendradarbiauja ir L. Geniušas, klasikinę muziką groja kalėjimuose, ligoninėse, vaikų ir slaugos namuose, t.y. visur, kur taip pat stinga vilties, džiaugsmo.

skaityti plačiau