Pakaunės litvakų gyvenimą primins knyga

Kauno rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje pirmadienį pristatyta autorių kolektyvo parašyta knyga „Žydai Pakaunėje“.

Leidinį sudarė Garliavos Jonučių gimnazijos mokytoja, Vilniaus universiteto Kauno fakulteto docentė, dr. Inga Stepukonienė. Knygoje atskleisti dar mažai žinomi Pakaunės litvakų gyvenimo puslapiai.

Renginyje dalyvavo knygos autoriai, istorikai, žydų bendruomenės atstovai.

Istorinių šaltinių teigimu, žydai Lietuvos Didžiojoje kunigaikštystėje įsikūrė dar XIV a., o XVIII a.  jų čia buvo jau daugiau kaip ketvirtis milijono.

Litvakai buvo darbštūs, sumanūs, kūrybingi, talentingi. Nemažai jų kovėsi Lietuvos kariuomenės savanorių gretose, aktyviai dalyvavo valstybės gyvenime. Tarpukario lietuvių ir žydų politikai, mokslininkai ir literatai kūrė bendrą naujos Lietuvos viziją

Knygoje daug autentiškų prisiminimų. Dauguma Pakaunės miestelių žydų gyvenimą nagrinėję autoriai – vietos gyventojai. Pavyzdžiui, Čekiškės žydų gyvenimą pristatė čekiškietis kraštotyrininkas Antanas Vaičius, Kulautuvos litvakų gyvenimo skerspjūvį pateikė kulautuviškis Algirdas Marazas, garliaviškiai Inga Stepukonienė, Robertas Keturakis ir Ovidijus Jurkša atidavė duoklę Garliavos ir jos apylinkių žydų istorijai.

Kai kurie Pakaunėje gyvenę žydai išgarsėjo ir tarptautiniu mastu. Pavyzdžiui, Leiba ir Estera Tilė Karnovskiai. Šiuos Vilkijoje gyvenusius litvakus likimas nubloškė į Ameriką. Į istoriją sutuoktinių pora pateko todėl, kad įvaikino ir užaugino pasaulinę džiazo legendą Louisą Armstrongą.

Kiekvieno didesnio Lietuvos miestelio istorija mena ir tose apylinkėse vykusias žydų tautybės žmonių žudynes. Deja, ne išimtis ir Kauno rajonas: čia yra net septynios masinių kapaviečių vietos. Visos senosios žydų kapinės ir žudynių vietos yra įtrauktos į LR kultūros paveldo vertybių registrą.

„Šiandien mums reikia geriau pažinti ne tik savo valstybės praeitį, kartu su lietuviais gyvenusių tautų kultūrą, bet ir nutiesti tiltą virš siaubingos Holokausto prarajos“, – kalbėjo renginyje dalyvavęs Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Jis tvirtino, kad pirmiausia reikia įvertinti litvakų indėlį kuriant Lietuvos valstybę, tinkamai pagerbti jų atminimą, saugoti kultūros paveldą. „Privalome į istoriją pažvelgti XXI amžiaus žmogaus akimis. Tame žvilgsnyje turėtų būti daug supratimo, išminties, atjautos ir tolerancijos. Tik taip galėsime nutiesti tiltus iš praeities į ateitį“, – kalbėjo meras.

Kauno rajono viešojoje bibliotekoje veikia ekspozicija, kurioje galima susipažinti su įvairiomis knygomis apie pasaulio žydus, bet daugiausia jų – apie litvakus.

  • žydai15
  • žydai11
  • žydai10
  • žydai3
  • Žydai2
  • Žydai1
  • Stepukonienė Inga1 (1)