“Po Dovydo žvaigžde” pasaulinė premjera jau rugsėjo 23 d.

Giedriaus Kuprevičiaus kamerinės simfonijos pasaulinė premjera


12 dalių kamerinė simfonija tenorui, klarnetui in B, 2 smuikams, altui, 2 violončelėms ir fortepijonui.

Jau rugsėjo 23 d. „Vaidilos klasikos“ naujojo sezono atidarymą nušvies holokausto laikotarpiui pagerbti skirtas moderniosios klasikos koncertas „Po Dovydo žvaigžde“. Tai įspūdinga ir sukrečianti 12 dalių kamerinė simfonija, kurios kompozitorius Maestro Giedrius Kuprevičius. Žavesio prideda kūrinyje skambanti Haik Vantoura iššifruota antikinė hebrajų melodija bei specialiai šiai simfonijai poetės Violetos Palčinskaitės parašytos eilės. Maestro ir koncerte dalyvausiantys atlikėjai – ansambliai „Lietuvos Jeruzalė“ ir „Amerikos virtuozai“ bei tenoras Rafailas Karpis – siekia pagerbti skaudų visai Lietuvos valstybei istorinį laikotarpį, jautriai ir su pagarba prisiminti kiekvieną holokausto auką, visuomet išlikti socialiai atsakingais, globaliai mąstančiais ir pasaulietiškais žmonėmis.

Atlikėjai:
Rafailas Karpis (tenoras, Lietuva)
Ansamblio „Lietuvos Jeruzalė“ nariai:
Romualdas Taločka (klarnetas, Lietuva)
Borisas Traubas (smuikas, Lietuva)
Vitalija Raškevičiūtė-Gelgotė (altas, Lietuva)
Ansamblis „Amerikos virtuozai“:
Emmanuel Borowsky (smuikas, JAV)
Cecylia Barczyk-Borowsky (violončelė, JAV)
Frances Grace Borowsky (violončelė, JAV)
Elizabeth Borowsky-LeBlanc (fortepijonas, JAV)

GIEDRIUS KUPREVIČIUS
Kodėl pasirinkote muziko kelią?
Priežastis dinastinė: tėvas buvo kompozitorius, brolis – karinio orkestro kapelmeisteris, močiutė vadovavo chorui, mama taip pat nebuvo abejinga muzikai. Visa aplinka mano vaikystėje buvo muzikali, o pagrindas, matyt, slypi genuose.
Kokie momentai labiausiai džiugina muzikoje?
Visuomet džiugina publika, kuri dar vis ateina į mano koncertus ir atlikėjai, be kurių pagalbos mano kūriniai publikos nepasiektų.
Gal galite išskirti pačią laimingiausią akimirką savo gyvenime?
Tai sudėtinga, nes momentų būta gana daug. Tikriausiai laimė aplanko tuomet, kai sumanymą puikiai pavyksta įgyvendinti ir tavo darbas būna įvertintas.
Jeigu savo gyvenimą reikėtų apibūdinti vienu muzikiniu kūriniu – koks tai būtų kūrinys?
Baletas „Atviros jūros vaikas“, kuriuo niekas iki šiol nesusidomėjo. Vaiko likimas šiuolaikiniame pasaulyje – jautri tema. Pasaulyje labai daug vienišų vaikų, nors jie gyvena šeimose, turi tėvus, senelius, įvairių daiktų, maisto. Manau, šis baletas taptų įspėjimu tėvams, kad nepamirštų, jog visai šalia yra mažas žmogus.