Europos žydų kultūros dienas apipins atgimstantys praeities pasakojimai

 

Kultūros paveldo departamentas

Rugsėjo 2-9 dienomis įvairiose Lietuvos vietovėse šurmuliuos tradiciniai Europos žydų kultūros dienų renginiai, jungiami bendros temos – „Pasakojimai“. Lietuvos žydų bendruomenių, rugsėjo 9-11 d. švęsiančių Roš Hašana (naujų metų pradžią), organizuojamuose rugsėjo 2 d. renginiuose vyraus jų tautos Didžiojo religinio pasakojimo motyvai. Lietuvos miestų ir miestelių renginiuose – artimoje gyvenamoje aplinkoje išlikusio materialaus litvakų paveldo pažinimas, žodiniais bei vaizdiniais pasakojimais atkuriami išnykusių bendruomenių gyvenimai.

„Kaip taikliai rašoma įvadiniame Dienų tekste, ir mažųjų Lietuvos miestelių, jidiš kalba vadintų štetlais, ir didmiesčių išlikę grindiniai, mediniai ir mūriniai namai, gatvelių išsidėstymas, močiutės Lėjos nertas šalis ar vienintelė iš viso didelio pietų servizo likusi lėkštė yra pasakojimai: dar neišklausyti ir jau gerai žinomi, pilni gyvenimo džiaugsmo ir nuplikyti nevilties, praradę viltį būti išgirstais ar vis dar kantriai laukiantys mūsų visų įsiklausymo į  žodinio ir materialaus kultūros paveldo atminties bylojimą“, – sako Algimantas Degutis, laikinai einantis Kultūros paveldo departamento direktoriaus pareigas.
Magiška pasakojimo galia yra svarbi kiekvienos tautos istorijai, tačiau išskirtinai reikšminga būtent žydams. Todėl ir pažintiniai renginiai pirmiausia vyks buvusių štetlų teritorijose, sinagogose, senųjų žydų kapinaičių prieigose, žydų bendruomenių patalpose, o taip pat bibliotekose, muziejuose, kultūros ir turizmo informacijos centruose. Šiemet įprastinė pažintinių renginių geografija su nuolatiniais organizatoriais Šiauliuose, Vilniuje, Joniškyje, Šeduvoje, Kaune, Molėtuose, Švėkšnoje, Zarasuose pasipildys ne tik patirties įgijusiais Alytaus, Kretingos, Pakruojo, Šilalės, Ukmergės, Telšių, Šilalės, Plungės organizatoriais,  bet turiningai prisidės ir naujokai: Tirkšliai, Krakės, Kelmė, Garliava, Lazdijai, Kražiai.