Ministras L. Linkevičius pagerbė 1941–1942 metais nužudytų Lietuvos Vyriausybės narių atminimą

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius rugpjūčio 25 dieną dalyvavo tarpukario Lietuvos ministrams įamžinti skirto memorialo atidengimo ceremonijoje. Ukmergės rajone, Kadrėnuose, iškilęs paminklas yra skirtas 1941–1942 metais sovietmečiu nužudytiems aštuoniolikai Lietuvos ministrų kabineto narių. Daugiausia jų buvo sušaudyta ir palaidota masinėse kapavietėse Sverdlovsko (dabartinio Jekaterinburgo) srityje Rusijoje.

„Minėdami Lietuvos valstybės atkūrimo 100-metį, šiandien pagerbiame aštuoniolikos žymių tarpukario nepriklausomos Lietuvos veikėjų atminimą. Memoriale įamžinti asmenys buvo sovietų represuoti, įkalinti ir šaltakraujiškai sušaudyti. Tik todėl, kad kūrė valstybės pamatus, norėjo gyventi nepriklausomoje ir laisvoje Lietuvoje. Šie Lietuvos valstybingumo įtvirtinimu rūpinęsi asmenys yra tik maža dalis Lietuvos kultūrinio ir politinio branduolio, sunaikinto sovietmečio okupacijos metais. Mūsų pareiga užtikrinti, kad nepriklausomą Lietuvą kūrę, už jos laisvę kovoję asmenys išliktų ne tik mūsų, bet ir ateities kartų atmintyje“, – susirinkusiems į renginį sakė užsienio reikalų ministras L. Linkevičius.

Monsinjoro Alfonso Svarinsko įkurtame Didžiosios Kovos apygardos partizanų parke atidarytame memoriale buvo iškilmingai palaidotos dvi kapsulės su žeme iš masinių kapaviečių Jekaterinburge ir Pamaskvėje. Šalia Jekaterinburgo esančio memorialo, kitaip dar vadinamo „12-uoju kilometru“, teritorijoje esančiose masinėse kapavietėse yra palaidoti iškilūs tarpukario Lietuvos valstybės veikėjai.

Kapsulės atvežimu į Lietuvą rūpinosi Rusijos visuomeninės organizacijos „Memorial“ atstovė Uralo regione Ana Pastuchova, tarpininkaujant Lietuvos ambasadai Maskvoje. Ministras L. Linkevičius padėkojo A. Pastuchovai ir Lietuvos ambasadoriui Maskvoje Remigijui Motuzui už jų pastangas.

Užsienio reikalų ministerija ir Lietuvos diplomatinės atstovybės puoselėja tradiciją kasmet pagerbti užsienyje ir Lietuvoje palaidotus tarpukario Lietuvos vyriausybės narius ir žymius diplomatus.