Į Lietuvą istorinio vizito atvyksta Izraelio premjeras B. Netanyahu

Į Lietuvą istorinio vizito atvyksta Izraelio premjeras B. Netanyahu

Per keturių dienų viešnagę jis sieks užsitikrinti didesnę Baltijos šalių paramą dėl spaudimo Iranui ir pagerbs Lietuvos žydų paveldą.

Lietuva savo ruožtu norėtų, kad Izraelis užimtų griežtesnę poziciją Rusijos atžvilgiu.

„Turime geriau suprasti vieni kitų saugumo politikos iššūkius, nes saugumas yra nedalomas, o problemos viename regione gali persikelti ir į kitus regionus“, – BNS sakė Vyriausybės vicekancleris Deividas Matulionis.

Lietuva tradiciškai yra tarp tvirčiausių diplomatinių Izraelio rėmėjų Europoje, iš dalies dėl Holokausto istorijos ir pozicijų derinimo su Jungtinėmis Valstijomis.

Tačiau pastaruoju metu Lietuvos diplomatijai vis dažniau tenka laviruoti tarp išsiskiriančių ES ir JAV nuomonių. Laikydamasi europinio solidarumo, Lietuva neseka JAV pavyzdžiu pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine ir remia susitarimą su Iranu dėl branduolinės programos, nepaisant JAV ir Izraelio priešiškumo.

Lietuva kritikuoja Izraelio vykdomą žydų naujakurių plėtrą okupuotose palestiniečių teritorijose, tačiau tai daro ne taip aštriai kaip kai kurios kitos Vakarų Europos šalys.

Žydų paveldas

Dvišalis Sauliaus Skvernelio ir B. Netanyahu susitikimas vyks ketvirtadienio vakarą. Penktadienį prie jų prisidės Latvijos ir Estijos premjerai, Izraelio vyriausybės vadovą taip pat priims prezidentė Dalia Grybauskaitė.

skaityti plačiau