Į Lietuvą istorinio vizito atvyksta Izraelio premjeras B. Netanyahu

Į Lietuvą istorinio vizito atvyksta Izraelio premjeras B. Netanyahu

Vilnius, rugpjūčio 20 d. (BNS). Į Lietuvą šią savaitę atvyksta Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahu), BNS pirmadienį patvirtino Lietuvos vyriausybės atstovai.

Tai – pirmasis Izraelio ministro pirmininko vizitas Lietuvoje.

Ketvirtadienį atvykstantis Izraelio vyriausybės vadovas Vilniuje susitiks su Lietuvos, Latvijos ir Estijos premjerais, prezidente Dalia Grybauskaite ir Lietuvos žydų bendruomene.

Premjeras Saulius Skvernelis vizito išvakarėse Izraelį pavadino strateginiu Lietuvos partneriu Artimųjų Rytų regione.

„Palaikome glaudžius politinius, ekonominius ryšius, pasisakome už aktyvų Izraelio ir ES bendradarbiavimą“, – BNS atsiųstame komentare teigė S. Skvernelis.

Darbotvarkėje – Artimųjų Rytų klausimai

Lietuva yra tarp tvirčiausių diplomatinių Izraelio rėmėjų Europoje, tačiau paskutiniu metu turi vis dažniau laviruoti tarp išsiskiriančių ES ir JAV pozicijų.

Pernai gruodį Lietuvos iniciatyva Izraelio premjeras po daugiau kaip 20 metų pertraukos buvo pakviestas į Briuselį susitikti su ES ministrais.

Kita vertus, Lietuva laikosi bendros ES pozicijos nepripažinti Jeruzalės Izraelio sostine, kol neišspręstas konfliktas su palestiniečiais, ir kartu su kitomis ES šalimis remia Izraelio ir JAV kritikuojamą susitarimą su Iranu dėl jo branduolinės programos.

Vizito metu taip pat dėmesio turėtų sulaukti padėtis Gazos ruože.

S. Skvernelio teigimu, be tarptautinių santykių aktualijų Lietuva siekia stiprinti dvišalį bendradarbiavimą saugumo, gynybos, kibernetinio saugumo klausimais.

Senelis gimė Krėvoje

Dvišalių santykių darbotvarkėje taip pat yra Lietuvos žydų istorijos atminimas. Su Lietuvos žydais Izraelio premjeras vizito metu ketina susitikti Vilniaus sinagogoje.

„Mums didelė garbė, kad be politinių susitikimų Izraelio premjeras nemažą dėmesį skirs Lietuvos žydų bendruomenei. Lietuvos žydų bendruomenė kartu su ambasada kviečia žydus susitikti su B. Netanyahu ir jo sutuoktine“, – BNS pirmadienį sakė Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.

Prieš Antrąjį pasaulinį karą Lietuvoje gyveno per 200 tūkst. žydų, bet daugiau kaip 90 proc. iš jų buvo nužudyti per nacių okupaciją.

Šiuo metu Lietuvoje gyvena apie 3 tūkst. žydų. Lietuva siekia stiprinti ryšius ir su visame pasaulyje gyvenančiais litvakais – žydais, kilusiais iš istorinių Lietuvos žemių.

B. Netanyahu taip pat turi litvakiškų šaknų – jo senelis yra gimęs Krėvoje, dabartinėje Baltarusijoje.