Apie LŽB įvykusį Vaikų šachmatų turnyrą

Apie LŽB įvykusį Vaikų šachmatų turnyrą

Lietuvos žydų bendruomenėje  elitinis šachmatų ir šaškių klubas “Rositsan ir Maccabi” surengė vaikų šachmatų turnyrą. Jame dalyvavo apie 40 berniukų ir mergaičių (visos amžiaus grupės). Turnyras buvo skirtas Tarptautinei vaikų dienai.

Pasak turnyro teisėjo Richardo Fichmano, šachmatų žaidimas praplečia vaikų pasaulėžiūrą, moko mąstyti, būti dėmesingais, išradingais ir logiškai mąstyti.

Vaikas vysto savikontrolę, valią, dvasinį susikaupimą ir koncentraciją. “Tai yra labai svarbu, nes vaikas mokosi priimti sprendimus, nenusiminti pralaimėjus ar dėl kitų nesėkmių. Žinau, kad mano mokiniai gauna puikų darbą užsienyje, jiems padeda šachmatai”, – sakė šachmatų mokytojas R. Fichmanas.

Turnyre dalyvaujančio vaiko tėvas, matematikas Gediminas Šatkauskas, paklaustas, kaip sūnaus vystymuisi padeda šachmatai, dalinasi savo patirtimi:

“Sūnų Benediktą žaisti šachmatais sudomino mano tėvas. Po to sūnus pradėjo lankyti šachmatų klubą, dalyvauti turnyruose, galiu pasakyti, kad Benediktas pradėjo galvoti greitai, pasikeitė jo mąstymas ir jei  užduodi jam klausimą, atsako greitai ir argumentuotai. Benediktui 9 metai, spręsdamas bet kurią problemą, jis siūlo kelis variantus. Aš esu labai laimingas. Malonu, kad turnyras vyksta Lietuvos žydų bendruomenėje, kuri yra vienas iš turnyro organizatorių. Turiu pripažinti, kad niekas neskiria tiek daug dėmesio vaikų veiklai, o čia bendruomenėje yra gera atmosfera, jauku ir gražu “.

Šiek tiek informacijos: Chose Raul Kapablanca (1888-1942), garsus Kubos didmeistris ir trečias pasaulio čempionas, išmoko žaisti šachmatais  būdamas penkerių, stebėdamas savo tėvo žaidimą. Robertas Fišeris (1943-2008), amerikiečių didmeistris ir vienuoliktas pasaulio čempionas, išmoko žaisti šachmatais iš savo vyresniosios sesers, būdamas šešerių. Tryliktasis pasaulio čempionas Garis Kasparovas, žaisti pradėjo nuo penkerių, būdamas 10-ies jau gavo pirmąjį atskyrį ir įstojo į nacionalinę Azerbaidžano komandą. Kitas ryškus Rusijos ir pasaulio didmeistris, dvyliktasis pasaulio čempionas Anatolijus Karpovas, būdamas penkerių, gavo pirmąsias  šachmatų žaidimo pamokas iš savo tėvo Evgenijaus Stepanovičiaus .

Taigi, mielieji mamos, tėčiai, seneliai, jei norite, kad jūsų vaikas išmoktų logiškai mąstyti, priimti sprendimus, išreikšti save kūrybiškumą, tapti atsakingu, kruopščiu ir dėmesingu, išmokykit jį žaisti šachmatais, kuo greičiau, tuo geriau!