Prancūzijos žydų skautai žada padėti Lietuvos žydų jaunimui atgaivinti šį judėjimą

Prancūzijos žydų skautai žada padėti Lietuvos žydų jaunimui atgaivinti šį judėjimą

Prieš Holokaustą visoje Lietuvoje buvo nemažai žydų berniukų ir merginų skautų būriai. Kai kurie griežtai laikėsi judaizmo įstatymų ir buvo labai religingi, kiti būriai – sionistų, treti – pasaulietiniai. Vienintelis dalykas buvo visiems bendras – linksmai leisti laiką lauke, kartu mokytis pagrindinių įgūdžių ir puoselėti žydų tapatybę.

Šiuo metu planuojama atgaivinti žydų jaunimo skautų judėjimą Lietuvoje, nes dabar žydų bendruomenėje labiau aktyvūs yra  vyresni žydai.

Žydų skautų tarptautinio forumo (IFJS) pirmininkas ir “Éclaireuss” valdybos narys Éclaireuses éclaireurs israélites de France (EEIF) Alain Silberstein atvyko į Vilnių aptarti Prancūzijos ir Lietuvos žydų bendradarbiavimą, žydų skautijos atgimimo procese. Susitikimas vyko LŽB konferencijų salėje. Į skelbimą, kviečiantį dalyvauti, sureagavo nedaug jaunimo, tačiau įdomus pokalbis įvyko, dabar belieka laukti organizacinės veiklos. Atėjusieji išgirdo skautų prezidento Alaino Silberstein pasakojimą apie žydų skautų judėjimą Prancūzijoje.

Jis trumpai apibūdino žydų skautų veiklą tarpukariu Lietuvoje, parodė žemėlapį, kuriame pažymėti dabar esantys žydų skautų judėjimo centrai pasaulyje, artimiausi Lietuvai yra aktyviai veikiantys žydai skautai Čekijoje.

A. Silberstein paaiškino, kad Lietuvos žydų skautų atgimimas yra tam tikra bandomoji programa, prancūzų žydų skautai norėtų padėti organizuoti panašią ir Lenkijoje, ir galbūt ateityje Rusijoje. Kalbėta ir apie mainų programas. LŽB ketina pradžioje finansuoti judėjimą Lietuvoje.

“Jei norite dalyvauti skautų žygyje, reikia susitikti su draugais, išeiti į mišką ir gerai praleisti laiką”, – sakė Silberstein, pabrėždamas, kad tokios grupės sudaro ekologiško skautų judėjimo pagrindą. Jis įspėjo, kad vyresni vaikai ir tėvai turėtų jį pradėti, o paskui perduoti jaunesniems vaikams.

Paklaustas, ar žydų skautai Lietuvoje turėtų būti tik žydai, Silberstein atsakė, kad žydų skautai Prancūzijoje yra atviri visiems, įskaitant ne žydus vaikus. Jis teigė, jog turinys nebūtinai turi būti religinis, tačiau apimantis žydų poreikius, pavyzdžiui, košerinį maistą.