Baltijos istorijų pasakojimo revoliucija prasidės Vilniuje

Gegužės 18-20 d. „Menų spaustuvėje“ Vilniuje įvyks Baltic Storytelling Centre (Baltijos Pasakojimų Centro) atidarymo renginiai, kurių metu pasirodys profesionalūs pasakotojai iš užsienio.

Shonaleigh Cumbers – paskutinė Europos Drut’syla, Žydų tradicijos pasakotoja – seks senovės žydų istorijas gegužės 20-tąją Menų Spaustuvėje. Sutikdama atvykti į Vilnių, Shonaleigh pažadėjo ieškoti ir supažindinti su litvakų istorijomis. Jai pritars Lietuvos žydų bendruomenės pasakotojai, žadantys gyvai pademonstruoti jidiš kalbos skambesį.

Pasakojimo meno žanras Lietuvoje yra mažai žinomas, o paminėjus žodį „pasakotojas“, dažnam iškyla tautiniais rūbais apsirengusio senolio vaizdas. Baltijos Pasakojimų centro įkūrėja, šiuolaikinė Lietuvos pasakotoja Milda Varnauskaitė, teigia sieksianti keisti šį senamadišką pasakojimo meno suvokimą Baltijos šalyse bei atgaivinti pasakojamąją tradiciją pritaikydama ją šiuolaikiniam gyvenimui.

Pasakojimo meno atgimimas ir perėjimas į profesionaliuosius scenos menus prasidėjo Didžiojoje Britanijoje, 8-ajame dešimtmetyje. Lietuva bei kone visos buvusio Rytų bloko šalys tokio atgimimo neišgyveno. „Mūsų pasakojimo tradicija nutrūko ir nepatyrė atsišviežinimo, tradicijos pergalvojimo. Pasakojimų vakarai vyksta, bet jie vykdomi kaip senovės gyvenimo, kurio jau nebėra, imitavimas, siekiant atkartoti nutrūkusią tradiciją, bet ne ją padaryti gyvą, kintančią, atspindinčią gyvenimą čia ir dabar, koks ir yra šiuolaikinis menas apskritai,“ – įsitikinusi Milda Varnauskaitė.

Atidarymo renginiai vyks net tris dienas, o bilietus į juos platina „Tiketa“. Į Vilnių pirmą kartą atvažiuos aplink pasaulį keliaujantys, tarptautiniu mastu pripažinti profesionalūs pasakoriai, kurie ne tik surengs savo pasirodymus, bet ir mokys pasakoti. Pirmoji atidarymo diena skirta tradicinėms istorijoms, folklorui. Tądien Menų Spaustuvėje pasirodys indų kilmės britas Peter Chand, pasakojantis istorijas iš Indijos Pandžabo regiono. Kartu su juo tą patį vakarą pasirodys ir Lietuvos pasakotojai. 90-metis meno istorikas Aleksandras Puidokas atskleis, kaip jam sekėsi dirbti Ministrų Taryboje „prie Sniečkaus“, o „Devynios Liepos“ dainuos sutartines ir pristatys menininkės Neringos Rekašiūtės sukurtą vaizdo klipą.

Antrąją renginio dieną prasidės intensyvios Mezrab Storytelling School (Mezrab Pasakotojų Mokyklos, Nyderlandai) vedamos dviejų dienų storytelling (istorijų pasakojimo) dirbtuvės (norintys dalyvauti registruojasi el.paštu balticstorytellingcentre@gmail.com). Vienas Mezrab mokyklos įkūrėjų, profesionalus pasakotojas Sahand Sahebdivani tą patį vakarą pasakos Senovės Persijos istorijas, nepastebimai supindamas jas su tikromis savo šeimos istorijomis. Šis vakaras skirtas asmeninėms istorijoms, todėl Nacionalinio Dramos teatro aktorė Justina Nemanytė atskleis savo istoriją iš Nacionalinio dramos teatro spektaklio #beskambucio.

Shonaleigh Cumbers – paskutinė Europos Drut’syla, Žydų tradicijos pasakotoja – seks senovės žydų istorijas gegužės 20-tąją Menų Spaustuvėje. Sutikdama atvykti į Vilnių, Shonaleigh pažadėjo ieškoti ir supažindinti su litvakų istorijomis. Jai pritars Lietuvos žydų bendruomenės pasakotojai, žadantys gyvai pademonstruoti jidiš kalbos skambesį.

Europos Pasakojimo federacija, remianti šį centro atidarymo renginį, yra nurodžiusi, kad Lietuva yra viena iš šalių, kurioje šis menas nepakankamai reprezentuojamas.

„Šiuo renginiu siekiama ne tik supažindinti lietuvius ir šalies svečius su šiuolaikiniu pasakojimo žanru, tačiau ir įkvėpti pasakoti istorijas patiems. Kviečiu visus dalyvauti Baltijos istorijų revoliucijoje, čia pat, Vilniuje tam, kad mūsų istorijas išgirstų pasaulis!“ – sako renginio organizatorė ir centro įkūrėja M. Varnauskaitė.

Atidarymo renginiai yra dalinai finansuojami iš Federation For European Storytelling (FEST) ir ES Creative Europe programos  lėšų.