Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus tolerancijos centre spektaklis “Nutildytos mūzos”

Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus tolerancijos centre spektaklis “Nutildytos mūzos”

Gegužės 8 d. 17.30val. Tolerancijos centre asociacija „Rokiškio teatras“ pristato spektaklį “NUTILDYTOS MŪZOS”. Režisierė Neringa Danienė

Asociacija “Rokiškio teatras” ir Rokiškio krašto muziejus 2016-2017 m. bendradarbiavo projekte „Nutildytos mūzos“. Pagal muziejininkų surinktą medžiagą bei jaunos poetės Matildos Olkinaitės išlikusį dienoraštį buvo sukurtas scenarijus ir pastatytas spektaklis „Nutildytos mūzos“ apie Panemunėlyje tarpukaryje gyvenusių žydų Olkinų šeimos tragišką istoriją. „Nutildytos mūzos“ respublikinėje mėgėjų teatrų apžiūroje-šventėje „Atspindžiai“ ( dalyvavo 82 teatrai) pateko į geriausių 2015-2016 m. spektaklių dešimtuką. „Atspindžių“ komisija ir Lietuvos mėgėjų teatrų sąjunga nominavo pastatymą net penkioms statulėlių „Tegyvuoja teatras“ nominacijoms, vieną statulėlę spektaklio kūrėjai laimėjo.

Režisierė Neringa Danienė rašo, kad kuriant spektaklį paaiškėjo, kad Olkinų šeimos sušaudymo vieta miškuose netoli Kavoliškio žinoma tik apytikriai, visiškai apleista, niekaip nepažymėta. Jaunutės talentingos poetės Matildos Olkinaitės eilėraščių rinkinys taip niekada ir nebuvo išspausdintas. Tik 2008 m. Rokiškio krašto kultūros žurnalas „Prie Nemunėlio“ iš užmaršties prikėlė ir išspausdino per stebuklą išlikusio Matildos dienoraščio tekstus. Matildos eilėraščiai ir dienoraštis, ilgus metus slėpti po Panemunėlio bažnyčios altoriumi, šiuo metu saugomi prof. Irenos Veisaitės archyvuose. 

Supratome, kad negalime apsiriboti vien scenoje pasakojama istorija ir sutelkėme Rokiškio bendruomenę ilgalaikio Olkinų šeimos atminimo įprasminimo iniciatyvai. Po suvaidintų spektaklių „Nutildytos mūzos“ buvo ir yra renkamos aukos Olkinų kapavietės suradimo ir sutvarkymo darbams bei M. Olkinaitės eilėraščių rinkinio leidybai. Jaudinanti Matildos, jau dažnai pavadinamos lietuviškąja Anna Frank, istorija daugybę žmonių paskatino ne tik aukoti pinigus, bet ir siūlyti nesavanaudišką pagalbą visuose Olkinų šeimos atminimo įprasminimo darbuose. 2017 m. vasaros pabaigoje Rokiškio raj. savivaldybės, dviejų seniūnijų, kultūros įstaigų, rėmėjų, savanorių ir pačių teatralų pastangomis buvo nustatyta ir įamžinta Olkinų ir jų kaimynų Jofių sušaudymo vieta (pasitelkti muziejiniai archyvai bei karių savanorių pagalba). Rugsėjo pradžioje įvyko medinio stogastulpio M. Olkinaitei atminti atidengimo ceremonija (Rokiškio Juozo Keliuočio viešosios bibliotekos projektas „Rokiškio krašto literatūrinis kelias“) ir paminklinio akmens Olkinų ir Jofių šeimų žūties vietoje Sacharos durpyne atidengimas.

Dabar laukia kitas svarbus žingsnis – knygos apie Matildą Olkinaitę leidyba. Knygoje bus papasakota neeilinė Olkinų šeimos istorija, išspausdinti Matildos eilėraščiai, dienoraščio ištraukos.  Dalis eilėraščių ir literatūrinės medžiagos bus išversta į anglų kalbą, tai atliks rašytoja Laima Sruoginis-Vince.

Numatytas knygos sklaidos planas Lietuvoje ir užsienyje. Knygos sklaidos užsienyje ambasadoriai – p. Aldona Shapiro ir fondo „Remembering litvaks, Inc.“ prezidentas Philip Shapiro. Planuojama leidinio sklaida JAV ir Izraelyje. Niujorko valstijos Syrakūzų ir Kornel universitetų meno istorijos ir architektūros istorijos profesorius Samuel Gruber planuoja įtraukti į anglų kalbą išverstą Matildos Olkinaitės poeziją į savo mokymo programą.

VšĮ „Filmų kopa“ ir kino operatorius Saulius Beržinis kaupia medžiagą dokumentiniam filmui „Pradingę Sacharoje“.

Šią vasarą planuojamas prof. Richard Freund (JAV) neinvazinis archeologinis dviejų Rokiškio krašto muziejaus nustatytų vietų tyrimas (viena iš jų – Olkinų žūties vieta Šeduikiškio kaime).

Mūsų, teatralų misija – ir toliau pasakoti Matildos istoriją, rinkti aukas knygos leidybai. Jau suvaidinome 20 spektaklių visoje Lietuvoje (du iš jų – Panevėžio ir Šiaulių žydų bendruomenių kvietimu). Visą laiką labai norėjome pasiekti ir Vilniaus žydų bendruomenę, ir šiaip – vilniečių auditoriją. Pagaliau tai įvyks – gegužės 8 dieną suvaidinsime spektaklį Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centre. Taip jau sutapo, kad tai bus paskutinis mūsų spektaklis, nes Matildos vaidmens atlikėja išvyksta studijuoti į užsienį. Taigi, labai norime, kad informacija apie mūsų spektaklį pasiektų kuo platesnę auditoriją ir jį ateitų pasižiūrėti tikrai kiekvienas, kuriam rūpi ugdyti toleranciją, išsaugoti istorinę atmintį ir prisidėti prie prasmingų iniciatyvų.

Tad maloniai kviečiame Jus ir Jūsų kolegas gegužės 8 d. 17,30 val. atvykti į Tolerancijos centrą. Spektaklis “Nutildytos mūzos” nemokamas, po jo norintys turės galimybę paaukoti Matildos Olkinaitės eilių knygos leidybai.

 Asociacija “Rokiškio teatras” užsibrėžė neapsiriboti vien spektakliu ir visapusiškai įamžinti Olkinų šeimos atminimą. Rugsėjo mėnesį šeimos žūties vietoje teatralų iniciatyva iškilo paminklinis akmuo. Asociacija ruošiasi dar vienam svarbiam darbui – išleisti Matildos Olkinaitės eilių knygą. Po kiekvieno spektaklio renkamos šiam tikslui įgyvendinti reikalingos lėšos, žiūrovai jau suaukojo virš 1200 eurų. Ačiū jiems!