“Grįžtančios atminties” diplomą Izraelyje Esterai Klabinaitei Grobman įteikė VU rektorius prof. Artūras Žukauskas

Vilniaus universiteto rektorius prof. Artūras Žukauskas Izraelyje, Arado mieste, gegužės 1d. įteikė Vilniaus universiteto „Grįžtančios atminties“ diplomą Esterai Klabinaitei Grobman (98), išgyvenusiai Holokaustą, kalėjusiai Kauno gete ir Štuthofo koncentracijos stovykloje. Ji vienintelė iš Holokaustą patyrusių buvusių studentų yra gyva, jaunystėje svajojusi būti chemike, ji įstojo į universitetą studijuoti chemiją, bet mokytis teko tik vienerius metus, deja. 1941 m. prasidėjus Antrajam pasauliniam karui ir Holokaustui, ji išbraukiama iš sąrašų už tautybę kaip žydė.

Nuotraukos Mildos Rūkaitės

Rektorius, gerbdamas Esteros Klabinaitės Grobman, nuvyko įteikti diplomo į Esteros namus Arado mieste. Diplomo įteikime taip pat dalyvavo Lietuvos ambasadorius Izraelyje Edminas Bagdonas, VU doc. dr. Jurgita Verbickienė, Esteros Klabinaitės Grobman sūnus su žmona, du anūkai ir proanūkas.

Rektorius prof. Artūras Žukauskas, įteikdamas diplomą, sakė: „ Tai mūsų duoklė buvusiems bendruomenės nariams, kurie buvo pašalinti iš Universiteto totalitarinių režimų ir šiandien mes grąžiname jų diplomus. Mūsų istorikai dirba ir ieško buvusių studentų įvairiais būdais Lietuvoje ir pasaulyje.“

Apie Esterą ir jos gyvenimą nuo jaunystės Kaune iki karo, apie kalinimą Kauno gete ir Štuthofe ir  sugrįžus iš koncentracijos stovyklos, apsigyvenus Vilniuje, po to su šeima išvykus į Izraelį, buvo papasakota Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės tinklapyje ir DELFI.lt. Tokiu būdu informaciją sužinojo ir projekto „Grįžtanti atmintis“ kūrėjai. Nuotraukose – „Grižtančios atminties“ diplomo įteikimo akimirkos.

Vilniaus universitetas, vykdydamas moksliniu istoriniu tyrimu paremtą projektą „Grįžtanti atmintis“, šia iniciatyva siekia prisiminti ir pagerbti Vilniaus universiteto bendruomenės narius, studentus ir darbuotojus, kurie dėl permainingos Lietuvos istorijos, totalitarinių režimų veiksmų ar vietos žmonių kolaboravimo buvo pašalinti iš universiteto ir neteko galimybės baigti studijas bei įgyti išsilavinimą, tęsti mokslinius tyrimus, pedagoginę ar kitą su universitetu susijusią veiklą.

Daugiau informacijos apie Esterą Klabinaitę Grobman DELFI.lt ir Lietuvos  žydų (litvakų) bendruomenės tinklapyje lzb.lt

DELFI.lt

Atminties diplomui gauti ir kreiptis dėl šio diplomo suteikimo gali asmenys ir organizacijos, turinčios duomenų apie asmenis, studijavusius ar dirbusius Universitete ir iš jo pašalintus.

Atminties diplomas yra teikiamas atlikus individualų tyrimą, laikantis Aprašo ir jame nurodytų kriterijų. Jei Komisijai atliekant tyrimą patvirtinamos teikiamą asmenį kompromituojančios aplinkybės, Atminties diplomas nėra teikiamas.  Kandidatūros registruojamos Universiteto muziejui gavus užklausą elektroniniu paštu (adresu : info@memory.vu.lt) arba paštu (adresu Universiteto g. 3, 01513 Vilnius):