„Lietuvos Jeruzalės” ansamblio koncertas Jašos Heifetzo salėje

Kovo 29 d., ketvirtadienį, 18 val. Lietuvos žydų bendruomenės Jašos Heifetzo salėje vyko puikus fortepijoninio trio MUSICA CAMERATA BALTICA („Lietuvos Jeruzalė“): Leonidas Melnikas fortepijonas, Lietuva) Borisas Traubas (smuikas, Lietuva), Valentinas Kaplūnas (violončelė, Lietuva) ir Shmuel Yatom (kantorius, Lietuva, Izraelis).

Prieš Pesacho šventę vykęs LŽB koncertas – tikra dovana visai Vilniaus publikai ir ypač žydų bendruomenei, sausakimšoje salėje, susikaupus klausiusiai žinomo muzikų trio ir kantoriaus bei negailėjusiai plojimų.

Šis koncertas  Jašos Jeifetzo salėje – vienas iš prasidėjusio Lietuvos muzikų rėmimo fondo jubiliejinio tarptautinio muzikos festivalio „Sugrįžimai“, kai į gimtinę groti iš užsienio grįžta daug talentingų atlikėjų, koncertuojančių pasaulio scenose. Jubiliejiniai „Sugrįžimai“ pakvies į 25 koncertus, du iš jų Jašos Hefetzo salėje Vilniuje. 

Susirinkusius sveikino Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky, Lietuvos Muzikų rėmimo fondo įkūrėja Liucija Stulgienė, muzikologas Vaclovas Juodpusis,  Užsienio reikalų ministerijos ambasadorius ypatingiems pavedimams Dainius Junevičius.

        

Koncertavusio LŽB fortepijoninio trio MUSICA CAMERATA BALTICA repertuaras yra labai įvairus: Vienos klasikų, romantikų, XX amžiaus kompozitorių kūriniai. Ypatingą vietą trio repertuare užima žydų profesionalioji ir liaudies muzika, taip pat įvairių kompozitorių sukurti kūriniai žydų liaudies muzikos temomis. Atliekant šią muziką, trio pasivadina ansambliu „LIETUVOS JERUZALĖ“, į kurį yra kviečiami ir kiti muzikai instrumentininkai bei dainininkai.

Šį kartą kartu su ansambliu  „LIETUVOS JERUZALĖ“ šį kartą buvo pakviestas Vilniaus choralinės sinagogos kantorius Shmuel Yatom, iš garsių sinagogos kantorių dinastijos. Jo tėvas išgyveno Holokaustą. Vaikystėje ir jaunystėje Shmuel pasižymėjo neeiliniais matematikos gebėjimais, baigė Maskvos matematikos mokyklą ir universitetą. Tačiau 1989 m., supratęs savo pašaukimą, nusekė tėvų pėdomis ir tapo sinagogos kantoriumi.

Buvo Maskvos centrinės sinagogos kantorius ir mokytojas, Tel Avivo Yesod HaMa’alah sinagogos kantorius, nuo 2009 m. Vilniaus sinagogos kantorius ir Toros skaitovas. Sh. Yatom – kantorius, sugrąžinęs į Vilnių didžią sinagogos giedojimo tradiciją, kuri Lietuvoje gyvavo šimtmečiais, bet buvo kryptingai naikinama iš pradžių Holokausto, o vėliau sovietinių represijų.

Sh. Yatom atėjus į Vilniaus sinagogą šį tradicija vėl atgijo. Džiaugiamės tuo, koncerto pradžioje išgirdę jo atliekamą maldą „Šabato paslaptis“, ji buvo dainuojama Vilniaus sinagogoje ir iki Holokausto.

„Sugrįžimų“ festivalio rengėjai pagerbs litvakų indėlį Šie metai paženklinti dar vienu jubiliejumi – Izraelio valstybės 70-mečiu. Jį Muzikų rėmimo fondas pažymės festivalyje septynių koncertų ciklu. „Tai Lietuvos žydų muzikų indėlio į mūsų kultūrą įvertinimas ir bendradarbiavimo su Lietuvos žydų bendruomene rezultatas“, – apibūdino ciklą rengėjai.

Šiais metais Izraelio valstybės 70-metis. Šią sukaktį Muzikų rėmimo fondas pažymi festivalyje septynių koncertų ciklu. „Tai Lietuvos žydų muzikų indėlio į mūsų kultūrą įvertinimas ir bendradarbiavimo su Lietuvos žydų bendruomene rezultatas“, – sako L. Stulgienė. Šių koncertų seriją pradės 1993 m. įkurtas fortepijoninis trio „Musica Camerata Baltica“, kuriame groja Leonidas Melnikas (fortepijonas), Borisas Traubas (smuikas), Valentinas Kaplūnas (violončelė). Vakare dalyvaus ir kantorius Shmuelis Yatomas.

Litvakų muzikai Lietuvoje ir pasaulyje bus skirta ir šiemetinė „Sugrįžimų“ konferencija. Joje pranešimus skaitys muzikologas Vaclovas Juodpusis, Dr. Lara Lempert, profesorius., habil. dr. Leonidas Melnikas, Dr. Kamilė Rupeikaitė. Konferencijoje bus rodomas Sauliaus Sondeckio jaunesniojo sukurtas dokumentinis filmas apie žydų muzikus.