LR URM parodą, rengtą kartu su LŽB apie litvakų istoriją – „Vienas amžius iš septynių: Lietuva, Lite, Lita“ aplankė senatorius R.D. Durbinas

LR URM parodą, rengtą kartu su LŽB apie litvakų istoriją – „Vienas amžius iš septynių: Lietuva, Lite, Lita“ aplankė senatorius R.D. Durbinas

Kilnojamoji LR URM paroda, kuri rengta kartu su LŽB, apie litvakų istoriją. – „Vienas amžius iš septynių: Lietuva, Lite, Lita“ dabar eksponuojama Čikagos kultūros centre. Šiomis dienomis bendrame Lietuvos generalinio konsulato Čikagoje ir YIVO renginyje, skirtame Demokratų partijos senatoriui Ričardui Dikui Durbinui pagerbti už jo nuopelnus (parvežant toras, YIVO archyvų suvedimą, susitarus  su Lietuva) susirinko daug garbių svečių, kuriems buvo pristatyta kilnojamoji paroda. R. D. Durbinas yra vienas įtakingiausių lietuvių kilmės amerikiečių JAV politikoje. Jo motina Ona Kutkaitė kilusi iš Jurbarko.

Parodoje apžvelgiama Lietuvos žydų istorija nuo jų atvykimo į Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės teritoriją XIV amžiuje iki žydų gyvenimo Lietuvoje šiandien. Parodos autoriai Pranas Morkus ir dizainerė Viktorija Sideraitė Alon sugebėjo atvaizduoti išskirtines žydų santykių su vietos gyventojais detales, paminėjo ne vieną įstabų litvakų kilmės asmenį.

Jungtinėse Amerikos valstijose gyvena didelis skaičius žydų, kurių daugumos šaknys yra Lietuvoje ir kurie didžiuodamiesi, vadina save litvakais, lankosi šioje parodoje.