Liudviko Zamenhofo paroda  Panevėžyje

Liudviko Zamenhofo paroda Panevėžyje

Parodos organizatoriai labai džiaugėsi, kad į renginį atvyko garbūs svečiai: Lenkijos instituto direktoriaus pavaduotojas, Lenkijos Respublikos ambasados pirmasis patarėjas Pavel Krupka ir Panevėžio vyskupas emeritas bei 2017 metų  rajono savivaldybės Garbės pilietis Jonas Kauneckas. Panevėžio miesto esperantininkai  dėkingi Panevėžio miesto savivaldybei už suteiktą erdvę  parodos eksponavimui, dėkota mero pavaduotojui, Petrui Luomanui bei Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkei Loretai Masiliūnienei už geranoriškumą ir palaikymą.Panevėžio žydų bendruomenės pirmininkas Gennady  Kofman, atvykęs į parodos atidarymą, buvo pasiruošęs tarsi egzaminui. Puikiai išstudijavęs kai kuriuos istorijos faktus, su istorine foto nuotrauka ir išsamiais paaiškinimais iš archyvo, jis dar konsultavosi su atsakingais asmenimis. G,Kofmanas patikino, kad L. L.Zamenhofo – vieno žymiausių pasaulio litvakų sukurta kalba, tikrai paskatins tautas geriau pažinti viena kitą ir draugiškai bendradarbiauti.

Liudvikas Zamenhofas

Panevėžyje pavienių esperantininkų buvo jau nuo XX a. pradžios. Jie individualiai dalyvaudavo Lietuvos esperantininkų veikloje. 1922 – 1923 metais Panevėžio esperantininkai ėmė burtis, 1927 m. buvo įregistruota draugija, buvo aktyviai mokoma Esperanto kalbos.Pertraukėlės metu ponia Vaida ypač domėjosi Esperanto kalba ir po pokalbio su Panevėžio esperanto klubo „Revo“ pirmininke Vida  Kulikauskiene jau žinojo nemažai esperantiškų žodžių. Visus sudomino Panevėžio informacijos centro „Europe Direct“ vadovės Alinos Misiūnienės surastos sąsajos tarp Europoje garsių žmonių ir L. L.Zamenhofo bei Panevėžio švietimo centro suaugusiųjų neformaliojo švietimo koordinatorės Virginijos Juknienės džiugios naujienos. Pasak jos, gali atsirasti tokia galimybė Panevėžio švietimo centre mokytis Esperanto kalbos. Be jau minėtų svečių parodos atidaryme dalyvavo ir Panevėžio politikių klubo „Veiklios moterys“ narės bei specialiai į šventę atvykę svečiai iš Vilniaus – Visuotinės taikos federacijos (VTF) nariai: Jūratė, Augustinas  ir Vladimiras Chocholskiai.

Paroda veiks iki š. m. balandžio 15 d. Parodos organizatoriai maloniai kviečia visus, kurie yra neabejingi genialiam XIX amžiaus lingvistiniam išradimui – Esperanto kalbai, susipažinti su Lietuva ir savo gyvenimu bei veikla susijusiu, tarptautinės Esperanto kalbos kūrėju L. L. Zamenhofu, pasirašinėjusiu slapyvardžiu „Doktoro Esperanto“ – „Daktaras, turintis viltį“.

  • DSC_0355 (1)P
  • DSC_0368 (1)P
  • DSC_0391 (1)P
  • DSC_0411 (1)P
  • DSC_0419 (1)P