Pranešimas spaudai

Vilnius, 2018 m. vasario 21 d.

Knygų mugėje – penkiolikmečio Vilniaus geto kalinio palikimas

Įspūdingu literatūriniu talentu apdovanotas penkiolikmetis Vilniaus geto kalinys Icchokas Rudaševskis Holokausto atmintį – kasdienybės Vilniaus gete realybę, gyvenimo kovą ir viltį savo gimtąja jidiš įamžino paprastame mokykliniame sąsiuvinyje.

Lietuvos žydų bendruomenė  kviečia susipažinti su šiuo  laikui nepavaldžiu Holokausto liudijimu – lietuviškuoju “Vilniaus geto dienoraščio” leidimu, kurio pristatymas vyks  2018 m. vasario 25 d. 11 val. Vilniaus knygų mugėje, Konferencijų salėje 1.2.

Dalyvauja: Faina Kukliansky,  Dr. Mindaugas Kvietkauskas, Sigutė Chlebinskaitė, Fania Brancovskaja,  Akvilė Grigoravičiūtė.

Renginio metu A. Šenderovo kūrinį Cantus in memoriam Jascha Heifetz  visiems jauniesiems žydų talentams dedikuos 16-iolikmetė smuiko meistrė Ugnė Liepa Žuklytė

Kalėdamas gete ir matydamas kančią, Icchokas nenustojo didžiuotis savo žydiškumu, jo nesugniuždė neviltis, priešingai – jis troško gyventi.  „Man gėda pasirodyti gatvėje, ne todėl, kad esu žydas, bet todėl, kad man gėda savo bejėgiškumo. Geltoni lopai prisiūti ant mūsų drabužių, bet ne ant mūsų sąmonės. Mes nesigėdijam lopų! Tegu jų gėdijasi tie, kas mums juos užkabino.” – savo dienoraštyje rašė Icchokas.

Rudaševskio „Vilniaus geto dienoraštis” buvo rašomas. jidiš kalba, todėl prireikė nemažai laiko ir pastangų, kad jis būtų išverstas ir pagaliau pasiektų lietuvišką auditoriją.„Norėtųsi atgauti savo praėjusius metus ir atidėti juos ateičiai, naujam gyvenimui. O kiti jausmai, kuriuos šiandien jaučiu – tai drąsa ir viltis. Nė menkiausio nusivylimo. Šiandien man suėjo penkiolika. Regiu prieš save saulę, saulę, saulę…”– gimtadieninį įrašą sau dedikavo penkiolikos gete sulaukęs Icchokas.

Icchokas daug skaitė, būdamas gete: „knygos sujungia mus su ateitimi, knyga sujungia mus su pasauliu…“- tokį įrašą jis paliko dienoraštyje,  neslėpdamas, kad rašo su didžiausiu skausmu, o kartu ir išlaikymas istoriko objektyvumą, tarsi priešindamasis savo baisiam likimui.

Berniukas kartu su visa savo šeima buvo sušaudyti Paneriuose. Pavyko pabėgti tik jo pusseserei Sarai Vološin, kuri pasibaigus karui, surado Icchoko dienoraštį Rudaševskių šeimos slėptuvėje. “Vilniaus geto dienoraštis“ jau išleistas įvairiomis kalbomis: jidiš, anglų, hebrajų, vokiečių – šiemet pagaliau jis tampa prieinamas ir lietuvių kalba. Rugsėjo 23-iąją sukaks 75 m.  nuo Vilniaus geto sunaikinimo.

Su Icchoko Rudaševskio dienoraščiu ir kitais Lietuvos žydų bendruomenės leidiniais kviečiame susipažinti Lietuvos žydų bendruomenės stende vasario 22 d. – vasario 25 d. Vilniaus knygų mugėje, LITEXPO parodų centre, Laisvės pr. 5

Informacija:
Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės Sekretoriato vadovė Monika Antanaitytė
+ 37067240942