Iljos Bereznicko kūrybos paroda „Būtų liūdna, jei nebūtų linksma“, skirta menininko 70-dešimtmečiui

Šių metų vasario 13 dieną 18 valandą, Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus (LTMKM) kviečia žiūrovus į garsaus lietuvių animacinių filmų kūrėjo – scenaristo, režisieriaus, dailininko – knygų autoriaus ir iliustratoriaus, žinomo karikatūristo, Iljos Bereznicko, kūrybos parodą „Būtų liūdna, jei nebūtų linksma“, skirtą menininko 70-dešimtmečiui.

Iljjos Bereznicko animacija, persmelkta šmaikščiu humoru ir vaikišku nuoširdumu, žinoma kelioms žiūrovų kartoms, yra jų mėgiama. Bene žinomiausias lietuviškas animacinis filmas „Baubas“ ir pagrindinis jo personažas tapo atpažįstamu Iljos Bereznicko ženklu, jo vizitine kortele. Iljos Bereznicko filmografijoje yra daugiau nei 20 animacinių filmų, kuriems pats kūrė scenarijus ir režisavo, buvo šių filmų dailininkas statytojas. Jis taip pat dirbo animacinių filmų režisieriumi ir animatoriumi Izraelio, Norvegijos bei JAV kino studijose. Lietuvoje buvo išleistos 5 jo autorinės knygos. Lietuvos bei užsienio leidyklos (Lenkijoje, Izraelyje, JAV) išleido apie 30 jo iliustruotų knygų vaikams. Daugiau kaip 2000 jo iliustracijų ir karikatūrų buvo publikuotos įvairiuose Lietuvos ir užsienio žurnaluose bei laikraščiuose. Iljos Bereznicko darbai yra ne kartą pelnę prestižinius apdovanojimus tarptautiniuose kino festivaliuose, knygų iliustracijų bei karikatūrų bienalėse Lietuvoje ir užsienyje. Dėstydamas Vilniaus dailės akademijoje (VDA), fotografijos ir medijos meno katedroje, docentas Ilja Bereznickas išaugino ne vieną talentingų jaunų animacijos kūrėjų kartą. 2014 m. Iljos Bereznicko darbai buvo įvertinti ordinu „Už nuopelnus Lietuvai“,  o 2015 m. Fredrikstad animation festival Norvegijoje jis buvo apdovanotas Auksiniu Gunaru „Už viso gyvenimo  pasiekimus” (Golden Gunnar -Lifetime Achievement).

LTMKM muziejus, pristatantis parodą „Būtų liūdna, jei nebūtų linksma“, siekia atskleisti ljos Bereznicko asmenybės bei kūrybinės raiškos spektrą. Parodoje bus eksponuojami šaržai ir karikatūros, kurios, pasak autoriaus, atvedė jį į animaciją bei sąlygojo groteskišką ir ironišką jo animacijos stilių; knygų iliustracijos, atskleidžiančios dailininko iliustratoriaus meistrystę; animacinių filmų piešiniai, kadruotės, eskizai – darbinė medžiaga, kurioje juntamas režisūrinis mąstymas bei rankos judesys, perteikiantis dailininko emociją. Šioje parodoje pirmą kartą bus eksponuojami naujausio Iljos Bereznicko filmo „Ne ožkoje laimė” piešiniai. LTMKM, turintis nemažą Iljos Bereznicko darbų rinkinį, dalį savo kolekcijos parodys plačiajai auditorijai, pristatant kultinius Iljos Bereznicko filmus „Baubas“, „Bermudų žiedas“ ir kitus. Parodos atidarymo metu autorius pristatys savo naujausią knygą  „Animacija nuo idėjos iki ekrano‘‘, 2017 m. ‚ leidykla Dailė.

Paroda veiks: 2018 02 13 iki  2018-03-03