Šilalėje susitikimas su žydų bendruomenės nariais ir knygos pristatymas

Šilalėje susitikimas su žydų bendruomenės nariais ir knygos pristatymas

Artėjant Tarptautinei holokausto aukų atminimo dienai,  2018 sausio 25 d., Šilalės rajono savivaldybėje lankėsi Lietuvos žydų bendruomenės vykdantysis direktorius Renaldas Vaisbrodas ir paveldosaugininkas Martynas Užpelkis, buvo pristatoma knyga „Šilalės krašto žydai: istorija, atmintis ir paveldas“.

LŽB Vykdantysis direktorius Renaldas Vaisbrodas

Susitikime su Meru Jonu Gudausku, Administracijos direktoriumi Raimundu Vaitiekumi, jo pavaduotoja Vera Maciene ir Kultūros paveldo apsaugos vyriausiąja specialiste Jurgita Viršiliene aptarti klausimai dėl Kaltinėnų sinagogos išsaugojimo ir tvarkymo darbų, pastato įveiklinimo. Taip pat kalbėta apie žydų senųjų kapinių tvarkymą ir priežiūrą, diskutuota apie litvakų istorinės atminties išsaugojimą Šilalės rajone, tolimesnį glaudų bendradarbiavimą.

Jonas Gudauskas, Šilalės rajono savivaldybės meras

Vėliau Šilalės viešojoje bibliotekoje visuomenei buvo pristatoma knyga „Šilalės krašto žydai: istorija, atmintis ir paveldas“, kurios sudarytojai – Jurgita Viršilienė ir Hektoras Vitkus.

Šį leidinį sudaro mokslinė ir informacinė dalys. Mokslinėje dalyje (Šilalės krašto žydai XVII-XX a.: istorinė apybraiža) pateiktas istorinis Šilalės krašto žydų bendruomenės sanklodos ir kaitos tyrimas, suskirstytas į poskyrius, kuriuose analizuojami svarbiausi Šilalės krašto žydų istorijos aspektai įvairiais laikotarpiais: nuo XVII a. iki Holokausto.

Informacinėje dalyje apibendrinama Šilalės krašto žydų istorija, pateikiami juos ir jų gyvenimą atsiminusių žmonių pasakojimai bei įvardijami materialieji žydų kultūros palikimo ženklai.

Knygos autoriai teigia, kad kultūrinis žydų bendruomenės gyvenimas Šilalės krašte paliko itin gilius pėdsakus. Krašte, kaip ir daugelyje Lietuvos miestų ir miestelių, iki antrojo pasaulinio karo plušėjo, kūrėsi ir klestėjo gyvybinga ir glaudi žydų bendruomenė. Dar šiek tiek daugiau nei prieš pusę amžiaus gyvenimas virė gimnazijose, spaustuvėse, parduotuvėse, bankuose, ligoninėse, sinagogose. Deja, tai buvo paskutinis brandžios litvakų kultūros etapas, jos šimtmečių plėtra dramatiškai buvo nutraukta. Šiandien žingsnis po žingsnio prikeliami iš užmaršties žydų kultūros paveldas, jo lobiai. Tai svarbi Lietuvos kultūros dalis, kurią šimtmečiais kūrė litvakai. Todėl rūpintis jų kultūros paveldu – pareiga ne tik litvakų bendruomenei, bet ir Lietuvos visuomenei. Tai mūsų kraštiečių atminties išsaugojimas.

Leidinį parėmė Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos.

Šilalės rajono savivaldybės informacija