Reiškia nesutikimą su Lietuvos balsavimu dėl Jeruzalės: tai pažeidė nacionalinius interesus

Lietuvos – JAV asociacijos iniciatyva grupė visuomenės veikėjų, intelektualų, politikų ir žurnalistų pareiškė savo nesutikimą dėl Lietuvos balsavimo 2017 m. gruodžio 21 d. Jungtinių Tautų Asamblėjoje.
„ – Net nesvarbu, dėl ko buvo balsavimas. Svarbu tai, kad JAV viešai ir oficialiai prašė nebalsuoti prieš, o Lietuva balsavo – prieš. Šiuo atveju galima buvo suderinti tiek JAV, tiek Europos Sąjungos interesus, kaip tai padarė latviai ir lenkai. Jie balsuodami susilaikė. Jei tikimės, kad JAV karys yra pasiruošęs žūti už Lietuvos laisvę, turime būti atidesni JAV pozicijoms. Visi siekiame, kad Lietuvos užsienio politika būtų vieninga, tačiau šiuo atveju daliai visuomenės toks balsavimas neatrodė teisingas. Todėl ir pareiškėme atskirą nuomonę“, – DELFI sakė Lietuvos – JAV asociacijos prezidentas prof. Raimundas Lopata.

PAREIŠKIMAS
Atsižvelgiant į tai, kad 2017 m. gruodžio 21 d. Lietuva balsavo už JT rezoliuciją dėl Jeruzalės, t. y. prieš JAV poziciją ir ignoruodama aiškų JAV prašymą nebalsuoti prieš, Lietuvos kaimynės Lenkija ir Latvija atsižvelgė į šį prašymą ir balsavime susilaikė, JAV ambasadorė prie JT N. Haley po balsavimo pareiškė, kad „JAV atsimins šią dieną, kai JAV buvo išskirtinai užpulta šioje asamblėjoje“ („The United States will remember this day in which it was singled out for attack in this assembly“),

skaityti plačiau