Lietuvos iniciatyva ES ministrai susitinka su Izraelio premjeru B. Netanyahu

Gruodžio 11 d. (BNS). Lietuvos iniciatyva pirmadienį Briuselyje rengiamas Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrų susitikimas su Izraelio premjeru Benjaminu Netanyahu (Benjaminu Netanjahu).
Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, komentuodamas iniciatyvą, yra sakęs, kad tiesioginis dialogas yra būtinas spręsti nesutarimus.
Lietuva pastarąjį dešimtmetį tapo viena didžiausių Izraelio diplomatinių rėmėjų ES. Daugelis kitų Europos šalių Izraelio atžvilgiu nusistačiusios griežčiau dėl nausėdijų plėtros okupuotame Vakarų krante.
Stebėtojų teigimu, proizraelietišką Lietuvos politiką iš dalies gali lemti diplomatinių pozicijų derinimas su Jungtinėmis Valstijomis ir Lietuvos žydų istorija. Pastaruoju metu Lietuva ir Izraelis taip pat suintensyvino dvišalius ryšius karinėje ir ekonominėje srityse.
Susitikimas rengiamas netrukus po to, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas paskelbė pripažįstantis Jeruzalę Izraelio sostine. Daugelis Europos politikų perspėjo, kad šis žingsnis gali apsunkinti taikos derybas.
Izraelis Jeruzalę vadina nedaloma šalies sostine. Palestiniečiai nori, kad rytinė miesto dalis taptų jų būsimos valstybės sostine.