Jeruzalės pripažinimas Izraelio sostine „daro taiką įmanomą“, sako Netanyahu

Jeruzalės pripažinimas Izraelio sostine „daro taiką įmanomą“, sako Netanyahu

 

Briuselis, gruodžio 11 d. (AFP-BNS). Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) pirmadienį sakė, kad Jeruzalės pripažinimas jo šalies sostine „daro taiką įmanomą“, nors didžioji tarptautinės bendrijos dalis kritikavo šį JAV sprendimą.

Po JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) praėjusios savaitės pareiškimo dėl Jeruzalės pripažinimo Izraelio sostine kelias dienas vyko protestai ir susirėmimai palestiniečių teritorijose, taip pat demonstracijos visame islamo pasaulyje.

Europos Sąjunga reiškė nerimą dėl D. Trumpo sprendimo, kardinaliai keičiančio JAV politiką šio ginčijamo šventojo miesto klausimu. Tikimasi, kad bloko užsienio reikalų ministrai paragins B. Netanyahu, pirmadienį su jais susitinkantį per darbo pusryčius Briuselyje, atnaujinti dialogą su palestiniečiais.

Pasak Izraelio premjero, D. Trumpas tik „aiškiai pateikė faktus“ pripažindamas, kad Jeruzalė 70 metų buvo Izraelio valstybės sostinė ir 3 tūkst. metų – žydų tautos sostinė.

„Tai nepašalina taikos, tai padaro taiką įmanomą, nes realybės pripažinimas yra taikos esmė, taikos pamatas“, – sakoma jo pareiškime.

Europos Sąjungos diplomatijos vadovė Federica Mogherini (Federika Mogerini), kuri praėjusią savaitę perspėjo, kad minimas sprendimas dėl Jeruzalės gali grąžinti situaciją į „dar tamsesnius laikus“, pakartojo bloko poziciją, kad dviejų valstybių sprendinys su Jeruzale, kaip Izraelio ir Palestinos sostine, yra vienintelis tvarus būdas konfliktui išspręsti.

B. Netanyahu kaip galimą kelią į priekį paminėjo naują JAV taikos iniciatyvą.

„Dabar dedamos pastangos pateikti naują Amerikos administracijos taikos pasiūlymą. Galvoju, kad turėtume suteikti taikai šansą. Galvoju, kad turėtume pažiūrėti, kas pateikiama, ir pažiūrėti, ar galime padaryti pažangą dėl taikos“, – sakė jis.

D. Trumpo žentas ir aukšto rango patarėjas Jaredas Kushneris (Džaredas Kušneris) drauge su nedidele komanda rengė naują JAV pasiūlymą taikos deryboms tarp Izraelio ir palestiniečių atgaivinti, tačiau neaišku, kokią pažangą jis daro.

B. Netanyahu vizitas Briuselyje buvo surengtas po sekmadienį Paryžiuje įvykusio jo susitikimo su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu (Emanueliu Makronu). Pastarasis ragino jį įšaldyti nausėdijų statybas ir vėl pradėti bendrauti su palestiniečiais.

Rytinę Jeruzalės dalį, kurioje gyveno daugiausiai arabai, Izraelis užėmė 1967 metais per Šešių dienų karą ir vėliau šią teritoriją aneksavo, paskelbęs visą miestą savo nedaloma sostine. Tačiau palestiniečiai trokšta, kad Rytų Jeruzalė taptų jų būsimos valstybės sostine.

Ankstesni taikos planai užstrigdavo ties debatais, ar miestas turi būti padalytas, kaip tai turėtų būti atlikta ir kaip bus prižiūrimos jo šventosios vietos.