7-osios litvakų dienos Londone kviečia giliau susipažinti su litvakų indėliu į pasaulio meną

7-osios litvakų dienos Londone kviečia giliau susipažinti su litvakų indėliu į pasaulio meną

2017 m.  lapkričio 29 – 30 dienomis Lietuvos ambasada ir Londono universiteto koledžas (University College London) pakvietė į tradicines Litvakų dienas Londone. Septintą kartą rengiamas Lietuvos žydų kultūrą ir paveldą pristatantis renginių ciklas šiemet kvietė pažinti litvakų menininkus, palikusius pėdsaką pasaulio meno istorijoje.

XIX – XX a. iš buvusios Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės teritorijos kilusių žydų kūrybinis talentas, skleidęsis muzikoje, tapyboje, fotografijoje, literatūroje, teatre ir architektūroje, pasauliui padovanojo išskirtinių asmenybių. Smuikininkas Jaša Heifetz, dailininkas Chaim Soutine, skulptorius Jacues Lipschitz,  fotografas Alter Kacyzne – tai tik keletas aukščiausio pripažinimo pasiekusių litvakų menininkų, kurių kūryba formavo šių sričių meno istoriją, o išlikę darbai saugojami  garsiausiuose pasaulio galerijų fonduose. Dėl plačios litvakų menininkų kūrybos geografijos, apimančios JAV, Izraelį, didžiuosius Vakarų Europos miestus, 7-ųjų litvakų dienų renginių lankytojai turėjo progos supažindinti su skirtingose kultūrose ir tradicijose kūrusiais ir tebekuriančiais litvakais.

Lapkričio 30 d. Lietuvos ambasadoje Londone rengiama konferencija „The Litvak Impact on the arts“ („Litvakų indėlis į pasaulio meną”), į kurią organizatoriams pavyko pritraukti žymius akademikus, litvakiško paveldo tyrėjus iš JAV, Junginės Karalystės ir Lietuvos. Viena pagrindinių konferencijos pranešėjų – specialiai į Litvakų dienas Londone atvykusi garsi Niujorko universiteto (City University of New York) profesorė, meno istorikė Gail Levin. Kitą pagrindinį pranešimą – apie litvakų įtaką Kauno tarpukario modernizmo architektūroje – skaitė Seimo narys, ambasadorius, filosofijos mokslų daktaras Arūnas Gelūnas. Renginyje taip pat dalyvavo pripažinti žydų studijų ekspertai – Brandeis universiteto (JAV) profesorius emeritas Anthony Polonsky, litvakų kilmės Londono universiteto koledžo profesorius Michael Berkowitz, Birbecko ir Southamptono (JK) universitetų mokslininkės dr. Vivi Lachs ir dr. Claire Le Foll, Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus parodų kuratorė, Vilniaus universiteto lektorė Vilma Gradinskaitė.

Klezmer muzikos atlikėjas Michael Alper

Konferencijos išvakarėse, lapkričio 29 d., Londono universiteto koledže surengtas Rytų Europos žydams (aškenaziams) būdingos Klezmer muzikos koncertas, kurio centre bus šio žanro meistras Michael Alpert. Litvakiškų šaknų turintis atlikėjas (M. Alpert tėvas kilęs iš Lietuvos, motina – iš ukrainiečių žydų šeimos) svariai prisidėjo prie šios muzikinės tradicijos atgimimo JAV praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje. Per savo ilgametę karjerą Michael Alpert yra koncertavęs su žymiomis grupėmis „Brave old World“, „Brothers Nazarrow“ ir kitomis, 2015 m. už gyvenimo nuopelnus atlikėjui skirtas JAV Nacionalinio paveldo draugijos apdovanojimas.

Specialiai į 7-ųjų litvakų dienų renginius atvyko Užsienio reikalų viceministras Darius Skusevičius ir Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.

7-ųjų litvakų dienų organizatorių partneriai – Parkes institutas Southamptono universitete ir Lenkijos žydų studijų institutas.