Judaikos tyrimų centras kviečia į paskaitų ciklą „Žydų kultūros paveldo konstravimas: praeitis ir dabartis“

Gruodžio 12 ir 13 dienomis kviečiame į Allos Sokolovos ir Alexandro Ivanovo paskaitas, kurių metu bus gilinamasi į žydų kultūros paveldą, jo unikalumą.

         

Gruodžio 12 d. 16 val. 305 aud. įvyks Aleksandro Ivanovo paskaita „Sukurti žydų tautos portretą: Š. Anskio ekspedicijų (1912-1914) nuotraukų archyvas“.

Žymus rašytojas, rašęs rusų, jidiš kalbomis, etnografas ir revoliucionierius Š. Anskis (tikrasis vardas – Šloimė Zainvelis Rapoportas, 1863-1920), labiausiai išgarsėjęs pjese „Dibukas, arba Apsėstoji: tarp dviejų pasaulių“ 1912 – 1914 metais organizavo ekspedicijas į žydų sėslumo zoną vakarinėje carinės Rusijos pakraštyje, kurių metu fotografas Saliamonas Judovinas padarė apie 2000 nuotraukų. Aleksandro Ivanovo paskaitoje bus kalbama apie šių nuotraukų archyvą bei Anskio organizuotos ekspedicijos unikalumą ir išliekančią reikšmę.  A. Ivanovas pasakos, kodėl buvo manoma, kad ši ekspedicija prisidės prie būsimosios žydų kartos savivokos; kaip buvo kuriamas „tautos portretas“; kuo išsiskyrė S. Judovino fotografijos bendrame to laikmečio kontekste; koks likimas šių nuotraukų ir kur jos šiuo metu saugomos.

„Jie nebeturės klaidžioti kaip blyškūs šešėliai tarp kitų tautų kūrinių“ – kas šių žodžių autorius? Ateikite į Aleksandro Ivanovo paskaitą ir sužinokite!

Gruodžio 13 d. 16 val. 305 aud. įvyks dr. Allos Sokolovos paskaita „Materialaus ir nematerialaus paveldo rinkimas ir atspindėjimas: autentika ir pirminės šaltinių bendruomenės“.

Šioje paskaitoje bus kalbama apie Sankt Peterburgo Valstybiniame religijos istorijos muziejuje eksponuojamą parodą „Žydų šeimos relikvijos“, kurioje pristatomi šeimose iš kartos į kartą perduodami žydų kultūrinio paveldo objektai. Šios parodos pagrindinis tikslas – atskleisti patirtį, kaip sukuriamos šeimos relikvijos, kurias parodos dalyviai pristato kaip savo žydiškosios kilmės įrodymą, taip bandydami savo žydišką tapatybę parodyti sekuliarioje viešoje erdvėje. Kiekviena šeimos relikvija ne tik suteikia žinių apie šeimos praeitį, bet ir rodo šeimai svarbių akimirkų įamžinimą bei atminimą.

Ką atskleidžia ši paroda? Kaip šeimos atmintis sąveikauja su visos bendruomenės atmintimi ir kaip šeimos atminties saugotojai gali su ja tapatintis? Į šiuos pamatinius klausimus parodos kūrėja Alla Sokolova atsakys paskaitos metu.

Parodos svetainė – http://jewish-family-relics.ru/—–

Paskaitų lektoriai:

Aleksandras Ivanovas – Sankt Peterburge įsikūrusio Europos universiteto centro „Peterburgo judaika“ tyrėjas, lektorius, administratorius.

Dr. Alla Sokolova – Sankt Peterburge įsikūrusio Europos universiteto centro „Peterburgo judaika“ tyrėja ir Sankt Peterburgo valstybinio religijos istorijos muziejaus judaikos kolekcijos kuratorė.

Paskaitos vyks anglų kalba.