Neta Alon – jaunoji stalo tenisininkė, garsinanti Lietuvą, LŽB ir Lietuvos “Makabi”

Neta Alon – jaunoji stalo tenisininkė, garsinanti Lietuvą, LŽB ir Lietuvos “Makabi”

Nuotraukoje: Neta Alon ir  Kūno kultūros ir sporto departamento vadovas Edis Urbanavičius

Neta Alon – ryškiausia LŽB sportininkė. Apie šios jaunos stalo tenisininkės pasiekimus 2017 metų pasaulio Makabiadoje (3 medaliai iš 6 visos delegacijos parsivežtų medalių) jau rašyta ir skelbta. Aukso medalis asmeninėse jaunių rungtynėse, auksas mišriuose dvejetuose (su Izraelio tenisininku) ir bronza moterų komandinėse rungtynėse (kartu su komandos drauge Vanesa Ražinskyte) – tik vienos Makabiados derlius.

Svarbu, kad pakeliui į moterų komandų bronzos medalį, Neta susitikime aplošė profesionalią Vokietijos stalo tenisininkę, (20 reitingas Vokietijoje), 2017 m. Makabiados moterų aukso medalio laimėtoją Kateriną Michailovą, laimėjusią šioje Makabiadoje visus 4 aukso medalius moterų rungtynėse ir nepralošusią nė vienai kitai tenisininkei Makabiadoje, išskyrus Netą Alon. Šis laimėjimas nustebino ne tik Vokietijos rinktinę bet ir Izraelio atstovus. Pasipylė kvietimai žaisti Vokietijos lygoje, bei tapti Izraelio jaunių rinktinės nare. Akivaizdu, kad perspektyvūs sportininkai pasaulyje graibstomi vien užuodus jų potencialą, o Lietuvoje gali taip ir likti mažai žinoma…

Netos nuotrauka Lietuvos vėliavos fone, su trimis medaliais, ko gero, tapo žymiausiu gražiausiu Lietuvos žydų sportininko įvaizdžiu per paskutinį dešimtmetį, surinkusiu daugybę “laikų” FB ir kituose socialiniuoe tinkluose, tačiau mažai žinoma, kaip ši sportininkė užaugo.

Su stalo tenisu Neta susipažino jau nuo ketverių, vos pasiekus stalo ūgį ji su tėvu, profesionaliu stalo teniso treneriu Hen Alon pradėjo pirmuosius savo žingsnius, treniruodavosi LŽB “Ilan” vaikų klubo patalpose, prie vienintelio teniso stalo, kuris H. Alon iniciatyva buvo įsigytas LŽB. 2007 metais H. Alon įsteigė “Naujų žvaigždžių” stalo teniso klubą, kuriame Neta praleido pusę savo vaikystės. Šiame klube be Netos užauginta ir nauja Lietuvos čempionų jaunučių (berniukų) komanda, šiandien atstovaujanti Lietuvos rinktinę Europoje, ugdomi kiti perspektyvūs Lietuvos stalo tenisininkai.

Būdama 8-erių Neta pasiekė iki šiol neaplenktą rekordą, tapusi Lietuvos čempione mini-jaunučių (iki 12 metų) kategorijoje, būdama 3 metais jaunesnė už likusias žaidėjas. Pastebėta, kaip auganti talentinga sportininkė, ji ėmė atstovauti Lietuvą Europos čempionatuose, 2011 m. buvo tarp 12-os geriausių Europos 12-mečių stalo tenisininkių, dalyvavo Europos TOP 16, kur irgi užėmė 11-tą vietą. Tai labai solidus pasiekimas vien tėvo rankomis užaugintai sportininkei, rungiantis su stipriausiomis žaidėjomis Europoje.

Nesulaukus jokios reikšmingesnės moralinės ar materialinės paramos nei iš Lietuvos stalo teniso asociacijos, nei iš jokios kitos sportą Lietuvoje puoselėjančios institucijos, Neta ir toliau išsiskyrė savo pasiekimais, viskas dėka jos pačios ir tėvo-trenerio pastangų ir atkaklumo, bei šeimos investuotų lėšų. Medaliai nuolat būdavo iškovojami Lietuvos ir Europos čempionatuose, net kelis kartus Neta tapo savo amžiaus grupės Izraelio šalies čempione. Europoje Neta iki šiol atstovavo Lietuvą.

Deja prieš 3,5 metų Netai teko nutraukti aktyvią sportinę karjerą dėl fizinių problemų (galiausiai įvardintų augimo sindromu), kurios neleido aktyviai sportuoti. Konsultacijos su daugybe gydytojų, prieštaringos diagnozės, kelio artroskopinė operacija… Visa tai kainavo sportininkei ir jos šeimai daug skausmo, nusivylimų, laiko ir lėšų.

Ir štai – ančiukas tapo gulbe. Šiemet po truputį Neta grįžo į didįjį sportą, pradžioje apie jos pastangas žinojo tik NŽ klubo draugai, tačiau jau pavasarį jaunoji sportininkė iškovojo 2017 m. Lietuvos moterų čempionate 5-8 vietą. Tai didelis pasiekimas, juk likusios jos varžovės paskutinius 3,5 metų intensyviai treniravosi, o ne vaikščiojo per gydytojus… Šiame čempionate Lietuvos Stalo teniso bendruomenė Netą sunkiai atpažino, ji išaugo beveik dvigubai, tačiau jos talentas niekur nedingo. Visi, kas džiaugėsi pasitraukus rimtai varžovei, buvo priversti nusivilti…

Šis netikėtas laimėjimas tikriausiai priminė apie Netą ir Lietuvos Makabi klubui. Makabiadoje garbė dalyvauti, bet tikrasis rimtų sportininkų tikslas – pergalės, medaliai. Makabi klubo vadovybė šią vasarą skambino daugybę kartų, kviesdami Netą prisijungti prie delegacijos. Dėmesio buvo sulaukta daugiau nei per visus dešimt jos sportinės karjeros metų kartu paėmus.

Ir Neta nenuvylė, išvyko į Makabiadą su Lietuvos sportininkų delegacija ir laimėjo 3 pelnytus medalius.

„Lietuvoje viskas paprasta, – su karčia šypsena sako Netos mama Viktorija Sideraitė Alon – Esi perspektyvus sportininkas? Puiku! Treniruokis, investuok visas savo pastangas, profesionalias tėvo-trenerio žinias ir laiką, samdykis partnerius, nori dalyvauti tarptautinėse rungtynėse – nusipirk už savo pinigus bilietą, susimokėk dalyvio mokestį, atstovauk šalies rinktinę, o jei kažką laimėsi, mes su tavim nusifotografuosime, arba greičiau pasakysime, kad tau pasisekė dėl to, kad konkurentai neatvyko…, o toliau gali ir vėl pats treniruotis ir stengtis kiek tinkamas iki sekančių varžybų, į kurias vėl galėsi savo sąskaita vykti…“

Pasiekimai 2017 Makabiadoje sugrąžino Netai motyvaciją sportuoti ir rungtis, ir nors dar nėra galutinai išnykę augimo sindromo požymiai, ji jau rengiasi sekantiems startams, tikėdamasi sugrįžti į Europos jaunių TOP sąrašą.

Norintis tobulėti sportininkas negali to padaryti vien savo klubo salėje. Jis privalo dalyvauti europiniuose čempionatuose, varžytis… o tai brangiai kainuoja. Sportininkui su treneriu dalyvauti viename čempionate Europoje kainuoja ~1000 €, tokių čempionatų, siekiant tobulėti, reiktų bent kartą per mėnesį, jau nekalbant apie brangų profesionalų sporto inventorių, partnerių samdymą treniruotėms ir tt.

Norėtųsi tikėti, kad ši potencialiausia LŽB sportininkė, puikiai pasirodžiusi svarbiausioje pasaulio žydų olimpiadoje ir pelniusi Lietuvos delegacijai pusę laimėtų medalių, nebebus palikta vien savo žiniai iki sekančios Makabiados.

  • Neta-veliava
  • Neta5
  • Neta3
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • Neta Urbanavicius2
  • Neta7
  • Neta9
  • Neta8