Vieną dieną. Vienas Šabatas. Vienas pasaulis!

Pranešimas spaudai

Vilnius, 2017-10-26

Viso pasaulio žydai jau ketvirtus metus iš eilės šiemet rengia chalos kepimo ir Šabato sutikimo vakarus savo bendruomenėse. Tarptautinio projekto tikslas  –  bent kartą metuose visiems po pasaulį išsibarsčiusiems žydams susivienyti ir kartu, laikantis visų taisyklių, susėsti prie šventinio Šabo stalo. Spalio 26-28 d. 1 milijonas žydų  susiburs 1 357 miestuose net 96 šalyse. Bus kepamos chalos, švenčiamas ypatingas Šabatas.

Globalus žydų socialinis fenomenas, nereali patirtis – tai tik keli raktiniai žodžiai, apibūdinantys The Shabbos Project. Pernai tokį Šabatą kartu organizavo 6000 savanorių iš 95 šalių ir 1152 miestų, kalbančių 10 kalbų.  8000 moterų chalas kepė Buenos Airese, 5 kvartalai Los Andžele buvo uždaryti chalų kepimo stalams statyti, 10000 susirinko į Havdalos koncertą Melburne, šventė sugeneravo 61 884 223 skaitmeninius atvaizdus Interneto erdvėje.

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė kviečia tapti šio globalaus stebuklo dalimi – prisijungti prie užburiančio chalų kepimo vakaro jau šį ketvirtadienį. Programoje – tešlos kildinimas, gražiausios chalos pynimas, žydės moters pareigų, ruošiantis Šabatui, pristatymas, dainos ir šokiai su Rakija Klezmer Orkestar. Prie iniciatyvos prisijungs virš 100 bendruomenės narių ir žydų kultūros mylėtojų, chalas keps net 4 moterų kartos! Riva Portnaja – vyriausioji Beigelių krautuvėlės kepėja – savo patirtį perduos vienerių metų anūkei kurią atlydės jos prosenelė – ilgametė žydų bendruomenės narė.

Šventėje laukiami žydų bendruomenės nariai, draugai, vilniečiai ir miesto svečiai. Renginyje dalyvauja Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky su šeima, užsienio valstybių diplomatinių atstovybių ir tarptautinės bendruomenės atstovai. Renginį remia Lietuvos Kultūros taryba.

Mieles pradedam kildinti spalio 26 d. nuo 18.00 val. „Beigelių krautuvėlėje“, Pylimo g. 4, Vilniuje!

 Chala – ypatinga, Šabui ir šventėms žydų šeimose kepama duona. Visa chalos paruošimo, atskyrimo ir kepimo reikšmė glaudžiai siejasi su tradicijomis ir religija: „Iš pirmosios tešlos atidėsite atnašai chalą kaip atidedate atnašą kūlės grūdų“ (Bamidbar 15:20) –  tai buvo vienas pirmųjų įsakų izraelitams, jiems ruošiantis dykumoje įeiti į Pažadėtąją žemę.

Daugiau informacijos: Dovilė Rūkaitė, LŽB projektų vadovė, projects@lzb.lt

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė, Pylimo g. 4, Vilnius