Lietuvos žydų bendruomenės senjorų klubo “Abi men Zet Zich” Poezijos popietė

Lietuvos žydų bendruomenės senjorų klubo “Abi men Zet Zich” Poezijos popietė

Spalio 18 d. 13 val. LŽB Jašos Heifetzo salėje vyko Lietuvos žydų bendruomenės senjorų klubo “Abi men Zet Zich” Poezijos popietė – susitikimas ir knygų pristatymas. Poetas Samoilas Lormanas pristatė knygą “Sustokite minutei”,  poetė Aliona Kofman (JAV) – knygą “Suaugusi meilė”.
Poezijos popietėje taip pat dalyvavo humanitarinių mokslų daktarė Elena Suodienė bei Levas Mesengiseris, Tarptautinės rašytojų ir publicistų asociacijos vice prezidentas.

„Susutokite minutei“ – pirmoji S.Lormano poezijos knyga, nors eiles jis kuria nuo jaunystės. Pirmosios rinktinės branduolys – šeima, tradicijos, istorija ir filosofinė religinė lyrika. Meniškos sielos autorius studijas baigė Leningrado Miško technikos akademijoje, daugiau nei 30 metų dirbo konstruktoriumi Vilniaus Baldų kombinate.

S.Lormanas ir jo žmona Michle – muzikos mokytoja, dainininkė Poezijos popietėje, knygos pristatymo proga dainavo jautrius romansus, ši  menininkų pora – yra Lietuvos žydų bendruomenės Socialinio centro aktyvūs savanoriai. 

Samoilas Lormanas – Tarptautinės rašytojų ir publicistų asociacijos MAPP ir Poetų studijos „Vingis“ narys, savo eiles skelbęs almanachuose, yra dalyvavęs poezijos konkursuose. Jo lyrika įvairi: ji gali būti ironiška, kituose eilėraščiuose  autorius jautrus jį supančio pasaulio grožiui ir meilei. S.Lormanas gali drąsiai vertinti ir piktintis dėl šiuolaikinių problemų ar geopolitinių konfliktų, nes jo nuomonė dažnai nesutampa su daugumos nuomone,  ir taip pat švelniai džiaugtis savo vaikais ir anūkais.

Knygos įžangoje poetė Elena Suodienė, humanitarinių mokslų daktarė rašo: „S.Lormanas, mąstydamas ir rašydamas apie asmeninį gyvenimą, kuris tampriai susijęs su jo šeima, svarsto apie visos savo giminės likimą ir klausia: „Už ką, Aukščiausiasis, atsakyk sąžiningai, mes nešam savo Žvaigždę kaip sunkų kryžių?“

Poezijos popietė bendruomenėje tęsėsi pilnoje klausytojų salėje, niekas nesiskirstė, nes publika, pasiilgusi geros poezijos, sėmėsi jos su kaupu.

Aliona Kofman, pristatydama savo eiles ir pirmąją poezijos knygelę,  šypsodamasi tarė: „Aš be eilių kaip sužeistas paukštis“.

Poetė gimė ir brendo Baku, 1992m. ji emigravo į JAV, Džordžijos valstijos universitete, Atlantoje baigė informacinių technologijų ir matematikos studijas, įgijusi magistro laipsnį. Dirba programuotoja. Eilėraščius A. Kofman rašo ir publikuoja tarptautiniuose almanachuose, tinklapyje stihi.ru. Ji įkūrė ir vadovauja literatūros studijai Atlantoje „Gyvenimo spalvos“ („Kraski žyzni“), yra Tarptautinės Rašytojų ir publicistų asociacijos MAPP narė.

Aliona Kofman prisipažino, kad eiles pradėjo kurti, būdama 10-ies metų, bet tik šiemet, draugų paraginta, ryžosi išleisti pirmąją knygelę. Dabar ji ragina visus kuriančius poeziją, nelaikyti jos stalčiuje ir spausdinti.

„Poetas negali nemylėti“ – tai A.Kofman eilėraščio pavadinimas ir jos tvirta nuomonė, nes meilės lyrikos posmai plaukė laisvai ir nuotaikingai. Ji skaitė savo eiles raiškiai bei jausmingai, jos liejosi kaip upė, kurios nesustabdysi. Temos keitė viena kitą: nuo moteriškumo, gyvenimo spalvų iki 10 Dievo įsakymų ir žydiškų švenčių.

Nuoširdus poetų ir jų draugų susitikimas visiems suteikė pakilių ir malonių emocijų.

Fotografijose užfiksuotos akimirkos.

 

  • Poetė20171018_143309
  • Poete220171018_141639
  • Samuel5
  • Samuelis2
  • sale 20171018_132739 (1)-001
  • 20171018_132631 (9)