Vilniaus pagarbos ženklas – žydų antkapiai sugrąžinami į kapinių teritoriją

Vilniaus pagarbos ženklas – žydų antkapiai sugrąžinami į kapinių teritoriją

Nuotrauka S.Žiūros

Sostinės savivaldybė pasirūpino, kad sovietmečiu statyboms naudotiems žydų antkapiams būtų parodyta derama pagarba – šią savaitę į Olandų kapinių teritoriją išvežami visi žydų paminklinių akmenų fragmentai, iš sovietmečiu sunaikintų istorinių Olandų ir Šnipiškių žydų kapinių, išmontuoti iš įvairių sostinės objektų. Daugiau nei 1 000 tonų paminklinių akmenų, kuriais ilgus dešimtmečius nebuvo deramai pasirūpinta, vežami į senųjų žydų kapinių teritoriją Olandų gatvėje. Visi paminklų fragmentai bus ištirti, įvertinti ir pagal rengiamus projektus atguls į jiems skirtas atminimo vietas – senąsias žydų kapines Olandų gatvėje ir prie Sporto rūmų.

„Šių laikų Vilnius turi deramai įvertinti, atminti ir pagerbti miesto ir jo miestiečių istoriją. Milžiniško kiekio antkapių sugrąžinimas į istorines ir sakralines vietas rodo vilniečių  pagarbą žydų bendruomenei ir mirusiųjų atminimui.  Į senąsias Olandų  kapines jau grįžo akmenys iš išardytos transformatorinės ir kitų sostinėje aptiktų objektų, kurių statybai sovietai buvo panaudoję žydų antkapius. Mūsų tikslas – kad visi paminklai atgultų jiems skirtoje vietoje“, – sakė sostinės meras Remigijus Šimašius.

Iki šiol UAB „Vilniaus žaluma“ teritorijoje sovietmečiu išniokotų ir statyboms naudotų žydų paminklinių akmenų susikaupė net apie 1 000 tonų.

skaityti plačiau