Žydų kilmės kunigas Jokūbas: „Apvaizda mane vedė į kunigystę“

Gintarė Kubiliūtė, Bernardinai.lt

Rugsėjo 27-osios vakarą Lenkijos instituto Vilniuje iniciatyva buvo surengta dokumentinio filmo, režisuoto Grzegorzo Linkowskio, „…Kryžius Dovydo žvaigždėje“ peržiūra. Filme žydų kilmės kunigas Romualdas Jakubas Weksleris-Waszkinelis pasakoja savo, turinčio dvigubą tautinę ir religinę tapatybę, išgyvenimus. Po filmo peržiūros Lenkijos radijo žurnalistas Dariusz Rosiakas, parengęs knygą apie neeilinę kunigo asmenybę „Žmogus tvirtu stuburu“, su Romualdu Waszkineliu kalbėjosi apie antisemitizmą, žydų ir lenkų santykius bei kunigo išgyvenimus, susijusius su dviguba religine ir tautine tapatybe.

Vos pasibaigus filmui, kunigas prabilo apie savo jausmus: „Aš nenoriu verkti. Turiu sau pasakyti, kad nenoriu verkti, įtikinti save. Supraskite, man labai sunku neverkti esant čia. Aš esu lenkų žydas, gimiau Švenčionyse per okupaciją, kai jie priklausė Lenkijai. Ir aš myliu Lietuvą, nes esu litvakas, noriu aš to ar ne. Prašau, nevadinkite manęs žydu, vadinkite mane Jokūbu.“

Romualdas Jakubas Weksleris-Waszkinelis – žydų kilmės kunigas, išgelbėtas holokausto metu

Kunigas Jokūbas gimė 1943 m. Švenčionių gete, žydų Wekslerių šeimoje ir netrukus buvo atiduotas lenkų Waszkinelių šeimai. Išgelbėtas nuo mirties vaikas augo katalikiškoje šeimoje ir 1966 m. tapo kunigu. Iki 1978 m. J. Weksleris nieko nežinojo apie savo žydiškas šaknis ir apie tai, kad jo tėvai mirė holokausto metu.

Sužinojęs apie savo šeimos likimą ir žydišką kilmę, kunigas neatsisakė nei tikėjimo, nei lenkiškos ar žydiškos tapatybės. Išgyvenęs ne vieną vidinį konfliktą, dabar Romualdas Jakubas Weksleris-Waszkinelis gyvena Tel Avive, dirba Yad Vashemo institute ir aktyviai dalyvauja krikščionių bei žydų dialoge.

Skaitykite visą straipsnį Bernardinai.lt