VILNIAUS AKCIJA – ZAVL’S KLOYZ (Zavelio sinagoga)

VILNIAUS AKCIJA – ZAVL’S KLOYZ (Zavelio sinagoga)

Pirmasis žvilgsnis į Vilniaus renovacijas: dizaino tyrimo projektas

Gėlių g. 6, Vilnius

Sekmadienis, spalio 1 d., 16.00 – 20.00 val.

Gėlių gatvės sinagoga yra viena iš aštuonių išlikusių Vilniuje. Šiuo metu joje atliekami intensyvūs restauravimo darbai. Iki Antrojo pasaulinio karo Vilniuje buvo 135 sinagogos.

Sutelkta jaunų dizainerių komandą, siekia išspręsti keletą svarbių klausimų, susijusių su pastato atgimimu XXI amžiaus Vilniuje. Restauruota sinagoga greičiausiai suvaidins žydų gyvenime svarbų tęstinumo vaidmenį, tačiau jos ateities funkcija dar nevisai aiški.

Dizaineriai susirinko iš skirtingų šalių, jų požiūris, “ką dizainas gali padaryti”- skiriasi. Dauguma šioje grupėje yra Vilniaus Dailės akademijos absolventai. Šeši studijavo Dizaino akademijoje Eindhovene, vienoje iš pirmaujančių pasaulyje, kur kruopščiai nagrinėjamas dizaino vaidmuo visuomenėje. Du iš Eidhoveno absolventų anksčiau studijavo Izraelyje.

Sekmadienį vyksiančiame pristatyme – idėjos, asociacijos ir pasiūlymai, bet ne galutiniai projektai. Visi jie tam tikru mastu yra susiję su sena pastato istorija ir žydų gyvenimu Lietuvoje, tačiau  paminklai šį kartą nebus siūlomi.

Vietoje jų bus pristatymai, orientuoti į ateities projektų pradinę kryptį, susijusią su klausimais, kurie svarbūs daugybei bendruomenių globalizuotame pasaulyje: kaip sudėlioti kultūros, tradicijos, paveldo, religijos, tapatybės ir istorijos kryptis į šiuolaikinio gyvenimo struktūrą?

Pristatymas prasideda 16.00 val. Gėlių g. 6, Vilnius.

Mes labai jūsų laukiame.

Koen Kleijn (dizaino akademija Eindhovenas)

Vytautas Gečas (performansų dizaino asociacija, Vilnius)

Martynas Užpelkis (Lietuvos žydų bendruomenė)

Zavlo Kloyz ( Zavelio sinagoga)

Gėlių gatvėje sinagoga pastatyta 1817 m., kai turtingas prekybininkas ir filantropas  Šmuelis Zavelis, Pesacho Germaizo sūnus, visiems žinomas kaip rabinas Zavelis, pirmiausiai įkūrė maldos namus mediniame pastate.

1817 m. šis pastatas sudegė; po metų Zavelis Germaize ir jo žentas Davidas Levinsonas dovanojo visą sinagogą tikintiesiems, kurie pažadėjo pastatyti “maldos namus su kloyzu”, sinagogą su “uždaru” centru nuolatinėms maldoms ir studijoms.

Zavelio sinagoga netrukus užėmė svarbią vietą tarp Vilniaus sinagogų. 1921 m. Khaykl Lunski  (1881-1942 / 3) pavadino ją “viena didžiausių ir svarbiausių” Vilniuje. 1916 m. buvo 120 nuolatinių tikinčiųjų, kurie ten melsdavosi, jų skaičius 1923 m. išaugo iki 192 . Be to, kloyz turėjo namą Sodų gatvėje 5, kuris kaupė pajamas sinagogos išlaikymui.

Sinagoga buvo atnaujinta ir išplėsta 1892-93 m. ir 1896 m. Ji veikė iki 1940 m. Po Antrojo pasaulinio karo čia buvo sandėliai, butai ir kepykla. Nuo 1990 m. pastatas stovėjo apleistas.

Lietuvos Kultūros ministerija ir Geros Valios fondas remia šiuo metu vykstančius pagrindinius restauravimo darbus. Pastato išorės darbai beveik baigti; tačiau su interjero restauravumu dar reikia  gerokai padirbėti.