LŽB vyko diskusija „Žmogus tvirtu stuburu“, skirta vietos gyventojų atminčiai apie Holokaustą ir lenkų bei lietuvių Teisuolius

LŽB vyko diskusija „Žmogus tvirtu stuburu“, skirta vietos gyventojų atminčiai apie Holokaustą ir lenkų bei lietuvių Teisuolius

Lenkijos instituto Vilniuje iniciatyva, bendradarbiaujant su Lietuvos Žydų bendruomene, Gerosios valios fondu ir leidykla „Czarne” trečiadienį, 2017 metų rugsėjo 27 d. Vilniuje vyko diskusija „Žmogus tvirtu stuburu“, skirta vietos gyventojų atminčiai apie Holokaustą ir lenkų bei lietuvių Teisuolius, gelbėjusius žydus nuo mirties. Pagrindinis susitikimo svečias bus Švenčionyse gimęs ir per stebuklą nuo mirties išgelbėtas Romuald Weksler-Waszkinel.

Diskusijos atspirties taškas – knyga „Žmogus tvirtu stuburu”, parašyta Lenkijos radijo žurnalisto Dariuszo Rosiako, kurios herojumi tapo Romuald Waszkinel. Įdomios, jaudinančios istorijos apie lenkų išgelbėtą nuo mirties ir užaugintą žydą fone autorius ir knygos herojus pasidalino su klausytojais prisiminimais ir refleksijomis apie Pasaulio teisuolių vardą pelniusius lenkus ir lietuvius. Jų pavardžių ir darbų priminimas ypač aktualus dabar, kai viešojoje erdvėje vis dažniau skleidžiami iškreiptos atminties interpretacijos ir falsifikuota istorija. Diskusijoje kalbėta ir apie būtinybę saugoti atmintį apie Holokaustą.

„Holokaustas tai viena didžiausių, siaubingiausių tragedijų žmonijos istorijoje. Milijonai žydų prarado gyvybes dėl vokiečių suplanuoto nusikaltimo. Beveik pusė iš 6 milijonų Lenkijos piliečių, žuvusių II pasaulinio karo metu, – žydai. Reikėtų prisiminti, kad lenkai sudaro net 25 procentus visų asmenų, pelniusių Pasaulio Tautų Teisuolių apdovanojimą už didvyrišką žydų gelbėjimą. Jie yra pirmoje apdovanotojų sąrašo vietoje. Taip pat ir Lietuvoje lenkų šeimos padėjo žydams. Kaip pavyzdį galima paminėti Katarzyną i Ignacą Bujel iš Vaidotų, Mariją ir Antonį Kruminis-Łozowskius iš Jašunų arba būtent Emiliją ir Piotrą Waszkinelius iš Švenčionių. Tarp beveik 900 Lietuvos piliečių – Pasaulio tautų teisuolių – lenkų yra dauguma“, pasakė Lenkijos instituto Vilniuje direktorius Marcin Łapczyński.

Debatus vedė Vytautas Toleikis, žinomas Vilniaus pedagogas, bibliofilas, daugiakultūrės Lietuvos propaguotojas, besigilinantis į mažumų, ypač žydų, problemas. Po jų buvo rodomas Grzegorzo Linkowskio režisuotas dokumentinis filmas „…Kryžius Dovydo žvaigždėje”, kuriame Romualdas Waszkinelis pasakoja savo dramatišką likimą, dalijasi dilemomis ir apmąstymais, atvedusiais jį iki vidinės ramybės ir tikrumo.

Romuald Jakub Weksler-Waszkinel gimė 1943 metais Švenčionių gete, žydų Wekslerių šeimoje. Visa jo šeima žuvo per Holokaustą. Per stebuklą išgelbėtas nuo mirties vaikas buvo išaugintas katalikų Waszkinelių šeimos, po karo išvykusios į Pasłęką prie Elblągo. Romualdas buvo išauklėtas kataliku ir 1966 metais priėmė kunigo šventimus, o nuo 1971 metų iki pat pensijos dėstė filosofiją Liublino Katalikiškajame Universitete. Jis tik 1978 metais sužinojo apie savo žydišką kilmę. Dėl dvigubos savo tautinės ir religinės tapatybės jis tapo aktyviu krikščionių ir žydų dialogo dalyviu. Gyvena Tel Avive, dirba Yad Vashemo institute.

Dariusz Rosiak, gimęs 1962 metais, yra nusipelnęs radijo ir spaudos žurnalistas, vertinamas reportažų ir knygų autorius. Jis dirbo Lenkijos ir užsienio redakcijose, tokiose, kaip prancūzų RFI ar britų BBC. Šiuo metu veda laidą tarptautinėmis temomis Lenkijos radijo antrojoje ir trečiojoje programose. Už knygą „Grūdas ir kraujas. Artimųjų Rytų krikščionių pėdsakais” gavo Beatos Pawlak apdovanojimą ir buvo nominuotas literatūros premijai „Nike”. Už reportažą apie kurdus buvo įvertintas Ryszardo Kapuścińskio apdovanojimu.

 

  • Lenk1
  • Lenk3
  • Lenk4
  • Lenk5
  • Lenk6