Panevėžio m. bendruomenė švenčia Rosha Ha Shana

Panevėžio m. bendruomenė švenčia Rosha Ha Shana

Kai ateina ruduo, renkamas derlius, tada pagal žydų kalendorių prasideda Naujieji metai – Rosha Ha Shana.

Ateina laikas, kada reikia pagalvoti, kas mūsų laukia Naujaisiais metais. Mes ruošiamės šiai šventei nekantriai ir su viltimi, kad gyvenimas kitąmet būtų geresnis. Svajojame apie taiką, ramybę ir asmeninę laimę.

Panevėžio m. žydų bendruomenė naujuosius 5778 metus šventė kavinėje “Nendrė vėjyje”. Pirmininkas G. Kofman perskaitė Lietuvos (litvakų) žydų bendruomenės pirmininkės F. Kukliansky sveikinimą ir priminė kitiems apie šventės tradicijas.

Miesto tarybos narys A. Petrauskas palinkėjo bendruomenei, kad kiti metai būtų turtingi ir prasmingi, o svečias iš Biržų miesto, istorijos mokytojas V. Jakonis padėkojo Panevėžio m. žydų bendruomenei už šiltus santykius ir bendradarbiavimą.

Šventė prasidėjo žvakių uždegimu, buvo skaitomas palaiminimas, linkėjimai artimiesiems ir draugams. M. Grafmanas pūtė ragą (Šafor) ir paskelbė Naujųjų metų pradžią, o jo vyriausias brolis J. Grafmanas perskaitė maldą, skirtą chalais, vynui ir žvakių uždegimui Šabo ir Naujųjų metų proga.

Bendruomenės nariai ir svečiai vaišinosi šventiškomis vaišėmis, tradiciniais žydų patiekalais.

Rosh Hashanah šventėje dalyvavo ir mažieji bendruomenės nariai, kuriems buvo paruoštas saldėsių stalas. Visi  dalyviai obuolį ir gabaliuką chalos merkė į medų, kad kiti metai būtųs saldūs ir laimingi.

Drąsiausieji vaikai deklamavo eiles ir dainavo dainas, bendruomenės valdybos narys Michail Grafman įteikė vaikams dovanėles. Šventės eigoje buvo visiems įteikti nauji žydų kalendoriai. Buvo žaidžiami įvairūs žaidimai, šokami šokiai.

  • Panv4
  • Panv3
  • Panv2
  • Panv1