Kvietimas į filmą “Paskutinis Rugpjūčio sekmadienis”

Su dideliu pasisekimu praėjo dokumentinio filmo „Paskutinis rugpjūčio sekmadienis“ pristatymas. Premjera įvyko rugpjūčio 29 – visų Molėtų miestelio Lietuvoje žydų žudynių per Antrąjį pasaulinį karą metinių dieną. Premjeroje dalyvavo apie 350 žmonių, tarp jų Lietuvos pasiuntinys Izraelyje ir Izraelio pasiuntinys Lietuvoje.

Prieš pradedant filmo peržiūrą pasisakė prodiuseris Cvi Kricer ir režisierius Eli Geršzon. Jie akcentavo, kad pavyko sukurti filmą-dokumentą, galbūt, vienintelį, pasakojantį apie Lietuvos Molėtų miestelio žydų likimą.

Daugybę metų trunkantis nutylėjimas ir abejingas požiūris į Holokaustą  tvyrojo Lietuvoje 75 metus. Filme dokumentiškai pasakojama apie tuos, kurie žudė, tuos, kurie gelbėjo, tuos, kurie gyvena su šia našta šiandien.

Lietuva bunda…Laikas nusimesti nuo savęs šią sunkią it akmuo naštą, kuri slegia dešimtis metų… Laikas papasakoti apie tuos vietinių gyventojų nusikaltimus Antrojo pasaulinio karo metu. Ir apie tai kalba rašytoja Rūta Vanagaitė, dramaturgas Marius Ivaškevičius, profesorė Irena Veisaitė ir daugelis kitų.

2016 metų rugpjūčio 29 dieną, paskutinį rugpjūčio sekmadienį, dviejų tūkstančių žuvusių  Molėtuose žydų atminimo garbei įvyko iškilmingos eitynės. Ar taps šis įvykis reikšmingu posūkiu Lietuvos istorijoje?

 

Kita filmo prezentacija įvyks Vilniuje rugsėjo 24 d. 18.00 val. PC „Ozas“, kino teatre „Multikino“.