Panevėžyje vyksta renginiai, skirti Lietuvos žydų genocido dienos paminėjimui

Panevėžyje vyksta renginiai, skirti Lietuvos žydų genocido dienos paminėjimui

Projektą „Tiltas iš praeities į ateitį“ vykdo Panevėžio Rožyno progimnazija kartu su partneriu Panevėžio m. žydų bendruomene.  Paraleliai kartu su edukacinėmis pamokomis, kurios vyksta pagal programą jau keturiolika metų iš eilės kartu su mokiniais nagrinėjama Holokausto istorija. Pagal projekto planą šie užsiėmimai vyksta vyresnių klasių, pradedant nuo 6-osios mokinių tarpe. Rožyno progimnazijoje veikia tolerancijos centras, kuriam vadovauja istorijos mokytoja Genutė Žilytė. Jau tapo tradicija demonstruoti vyresnių klasių mokinių pieštus plakatus Panevėžio miesto visuomenės apžiūrai, kad jie galėtų susipažinti ne tik su meniniu plakato apiforminimu, bet ir tragiška Lietuvos žydų tema Holokausto metu.

Šiais metais Panevėžio miesto savivaldybės patalpose parodą atidarė  tolerancijos centro vadovė Genutė Žilytė, pristatė renginio temą ir kiekvieno plakato idėją.

Žilytė pabrėžė, jei mes užmirštame kažką iš istorijos, tai ji ir vėl kartojasi. Kas atsitiko su viena tauta, gali atsitikti ir su kita. Tuo laiku sukeltas antisemitizmas sukėlė didelę agresiją, kuri atnešė milžiniškas netektis, skausmą ir žudynes.

Tradiciškai šią savaitę, kaip ir kiekvienais metais Lietuvos žydų genocido dienos minėjimai vyksta ne tik Panevėžyje, bet ir visoje Lietuvoje, visuose nedideliuose miesteliuose. Aukų atminimo vietose  dedami akmenėliai, uždegamos žvakės, vaikai dalinasi žiniomis, patirtimi apie Holokaustą.

Panevėžio m. žydų bendruomenės pirmininkas Gennady Kofman nuoširdžiai padėkojo Rožyno progimnazijos administracijai, ypatingai Rožyno progimnazijos vaikams ir mokytojai Genutei Žilytei už jos nuoseklų švietėjišką darbą.

Rožyno progimnazija – tai viena iš lyderių Holokausto temos atskleidėjų moksleivių tarpe, džiugu, kad mokiniams svarbi ši tema, jie nėra abejingi. Holokausto pažinimas yra aktualus ne tik moksline, bet ir bendra edukacine prasme.Turime kuo geriau pažinti šį reiškinį, kad ateityje to išvengtume ir jis nepasikartotų, – pasakė Gennady Kofman. Jis padėkojo Pasaulio tautų teisuoliams už ištiestas pagalbos rankas, kurios gelbėjo žydus Holokausto metu.

 

  • Roz3
  • Roz4
  • Roz2
  • Roz1