Rakija Klezmer muzika Panevėžyje

Rakija Klezmer muzika Panevėžyje

Visoje Lietuvoje minima Europos žydų kultūros diena, skirtą prisiminti štetlus.  Šia proga rugsėjo 1 dieną Panevėžyje, Laisvės aikštėje koncertavo grupė Rakija Klezmer Orkestar, kuri atlieka  klezmerių tradicinę žydų muziką. Šio orkestro vadovas – muzikantas Darius Bagdonavičius. Klezmerių paklausyti susirinko didelis būrys panevėžiečių. Visos sėdimos vietos buvo užimtos iš anksto, žiūrovai laukė kažko ypatingo. Nuskambėjus pirmiesiems muzikos akordams, auditorija pradėjo ploti. Skambėjo senosios Lietuvos, Ukrainos, Balkanų žydų melodijos. „Rakija Klezmer Orkestar“ bendradarbiauja su įvairiomis Lietuvos žydų bendruomenėmis, groja kartu su klezmerio stiliaus muzikos specialistais, važinėja į kaimus, rinkdami žinių likučius, kurie galėtų padėti kuo autentiškiau atlikti šias unikalias melodijas. Iki mūsų dienų litvakiško klezmerio garso, vaizdo įrašų ir natų beveik neišliko, todėl grupės muzikantai imasi atgaivinti tai, kas nugrimzdo į užmarštį, ir svajoja išleisti klezmerio muzikos kompaktinę plokštelę. Ypatingo dėmesio ir plojimų sulaukė  daina “7.40”. Koncerto vedėja prieš kiekvieną muzikinį kūrinį pasakojo apie žydų muzikantus, kurie gyveno Lietuvos štetluose ir paliko reikšmingą kultūrinį palikimą. Lietuvos Kultūros ministerijos, Kultūros tarybos, Kultūros paveldo departamento  ir Panevėžio miesto savivaldybės dėka ir buvo suorganizuotas šis nuostabus koncertas.

Panevėžio m. žydų bendruomenės pirmininkas Gennady Kofman pažymėjo, kad visos žydų šventės, vestuvės vyksta, skambant linksmai žydų  muzikai. Iki Pirmojo pasaulinio karo Panevėžyje gyveno apie 50 proc. žydų. Aplink Turgaus aikštę stovėjo 9  iš  17 mieste esančių sinagogų, žydai gyveno, meldėsi, prekiavo, pirko, statė namus ir kūrė savo verslą. Taip pat buvo žydų gimnazijos ir mokyklos. Ir visada juos lydėjo linksma žydų muzika. Vienas iš Klezmer Panevėžio orkestro vadovų buvo garsus muzikantas Hiršas Ichilėikas.

Sveikinu visus Panevėžio miesto gyventojus su šios muzikos sugrįžimu į mūsų miestą. Tai muzika, kuri uždega, žadina emocijas, todėl patinka visiems. Tegul lydi jus visus gera nuotaika, o šypsenos niekada  nedingsta nuo jūsų veidų –  pasakė Gennady Kofman.

Po koncerto prie puodelio kavos Panevėžio m. žydų bendruomenės patalpose įvyko šiltas Rakija Klezmer Orkestar atstovų  priėmimas.

Daugiau informacijos