LŽB Pirmininkės Fainos Kukliansky kalba konferencijoje “Kaip įamžinti Vilniaus Didžiosios sinagogos vietą ?”

2017-09-04 Lietuvos žydų bendruomenės Pirmininkės kalbą perdavė LŽB Vykdomasis direktorius Renaldas Vaisbrodas.

Gerbiamieji tarptautinės  konferencijos “Kaip įamžinti Vilniaus Didžiosios sinagogos vietą”  svečiai,

Dėkoju  organizatoriams už suteiktą galimybę Lietuvos žydų bendruomenės vadovės vardu tarti sveikinimo žodį.

Naudojantis šia proga norėčiau kreiptis į gerbiamus konferencijos svečius ir paklausti – kas geriau galėtų atsakyti į konferencijoje keliamą klausimą, jei ne Lietuvos žydai? Lietuvos žydų bendruomenės pastarųjų metų iniciatyva ir aktyviomis pastangomis, svarbūs Litvakų paveldo monumentai bei kultūros ženklai vėl turi šansą atgimti mūsų Tėvynėje, primindami apie didingą Lietuvos Jeruzalės praeitį bei būti išsaugoti ateities kartoms. 

Akivaizdu, kad jokie Vilniaus Didžiosios sinagogos vietos įamžinimo, kaip ir bet kurie kiti Lietuvos žydų paveldo klausimai, negali būti svarstomi, neužtikrinus tinkamo Lietuvos žydų bendruomenės įsitraukimo ir dalyvavimo. Didžioji Sinagoga yra mūsų, Lietuvos žydų, vienas ryškiausių kultūrinių-sakralinių simbolių, kurio tinkamas įamžinimas negali tapti atskirų grupių komercinių ar asmeninės savirealizacijos ambicijų įkaitu. Neseniai atlikti archeologiniai tyrimai parodė, kad yra išlikę kur kas daugiau Didžiosios sinagogos fragmentų negu buvo manyta iki šiol. Lietuvos žydų bendruomenė turi teisę ir pareigą dėti visas pastangas, kad šie išlikę Šventovės artefaktai būtų deramai įamžinti, išlaikyta Didžiosios sinagogos vietos rimtis ir pagarba jai.  

Tikiu, kad įvairių formų diskusijų apie Lietuvos žydų paveldą, taip pat ir apie  Didžiosios sinagogos įamžinimo galimybes ir būdus ateityje tik daugės. Ši konferencija – viena jų, todėl sveikinu organizatorius suteikus pradžią kalbai apie didžiosios sinagogos įamžinimo idėjas, tikimės, kad tai turi perspektyvą tapti produktyviu dialogu. Esami atviri idėjoms bei pasirengę vienyti autoritetingų paveldo specialistų, visuomeninių organizacijų iniciatyvas šia tematika. 

Dėkoju renginio organizatoriams ir dalyviams bei kviečiu abipuse pagarba pagrįstam bendradarbiavimui.