Europos žydų kultūros dieną LŽB sveikinimo žodžiu pradėjo Pasaulio žydų kongreso Vykdantysis direktorius Robertas Singeris

Sekmadienį, rugsėjo 3d. Šofaro garsu su rabinu iš Jeruzalės Šalomu Kaplanu pasitikome Europos žydų kultūros dieną, kėlėm taurę vyno už gyvenimą ir sveikinome su artėjančia Roš ha Šana! Antrus metus iš eilės Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė su trenksmu minėjo Europos žydų kultūros dieną. Renginio šeimininkas, LŽB pirmininkės pavaduotojas prof. Leonidas Melnikas sveikino visus atėjusius svečius.

Sveikinimo žodį taip pat tarė naujasis LŽB Vykdantysis direktorius Renaldas Vaisbrodas ir Izraelio ambasados atstovė Liana Jagniatinskytė, susirinkusius sveikino KPD direktoriaus pareigas laikinai einantis Audrius Skaistys. Fania Brancovskaja pirmoji pasidalino prisiminimais apie savo senelių štetlą Varėną ir jidiš kalba supažindino su spalvingais anekdotais, keiksmažodžiais ir sveikinimais, visiems linkėjo meilės autentiška jidiš kalba, kuri pasak dalyvavusio  šventėje Roberto Singerio, Pasaulio žydų kongreso vykdančiojo direktoriaus, bus įtraukta į UNESCO saugomą žydų paveldą. Hebrajų kalbos pamokėlė taip pat buvo įtraukta į dienotvarkę, ją vedė  Ruth Reches.

Klausėmės nepakartojamų, labai jautrių pasakojimų apie Eišiškių, Šeduvos, Vilkaviškio, Anykščių štetlus, kuriuos pristatė garbūs svečiai: Vytautas Toleikis, Ilona Šedienė, Sandra Petrukonytė, Rimantas Vanagas, Antanas Žilinskas „Beigelių krautuvėlė“ plikė beigelius nuo pat ankstaus ryto, degustavom chacilimą su thina, macą kneidelach su cinamonu, mūsų gefilte fiš ragavo  R. Singeris.

Nuotraukoje Vytautas Toleikis su pagrindiniu klausimu visai Lietuvai:

Tai ar bus tas proveržis, kad štetlai taptų mūsų tikra širdies dalimi, be kurios nebeįsivaizduojama mūsų Lietuva?

“Beigelių krautuvėlėje” kepėm chalas su Riva Pornaja ir Amit Belaite. Lietui lyjant, Rakija Klezmer Okestar drebino Šnipiškių bendruomenę. Žydų dainų ir šokių ansamblio Fajerlach koncertas pradžiugino žiūrovus sausakimšoje J.Heifetzo salėje, šokom ir dainavom. Laukiame jūsų kituose LŽB rugsėjo renginiuose! #Žydušventės #Žydųšventės

Šventės akimirkos