Panevėžio žydų bendruomenė kviečia dalyvauti renginiuose, skirtuose Olkinų šeimos atminimui įamžinti.

Panevėžio žydų bendruomenė kviečia dalyvauti renginiuose, skirtuose Olkinų šeimos atminimui įamžinti.

Asociacijos „Rokiškio teatras“ vykdo projektą, skirtą Panemunėlio žydų Olkinų šeimos atminimo įamžinimui. Šeima nužudyta per Holokaustą. Viena iš projekto partnerių yra Panevėžio m. žydų bendruomenė.  Rugsėjo 8 dieną  Rokiškyje bus pristatytas spektaklis „Nutildytos Mūzos“ (režisierė Neringa Danienė). Spektaklis sukurtas pagal tikrus įvykius. Pagal projektą spektaklis buvo pristatatytas šių metų balandžio 21 dieną Panevėžio Juozo Miltinio gimnazijoje. Asociacijos „Rokiškio teatras“ režisierė,  projekto vadovė Neringa Danienė ir aktoriai padėkojo Panevėžio m. žydų bendruomenei už spektaklio pristatymą Panevėžio m. visuomenei ir šiltą priėmimą bendruomenės patalpose.

Spektaklio  scenarijus parašytas, remiantis jaunos žydaitės Matildos Olkinaitės dienoraščiu ir amžininkų atsiminimais. Jaudinanti istorija apie Rokiškio rajone, Panemunėlyje gyvenusios vaistininko Naumo Olkino šeimos likimą, apie  ne laiku nutildytą, vos pradėjusią skleistis, jaunos talentingos poetės Matildos mūzą. Istorija tampa ypač aktuali vis didėjančių pasaulinių grėsmių kontekste ir verčia susimąstyti apie karo beprasmybę ir šios dienos trapumą.

Šis spektaklis vertinamas ne tik kaip meno kūrinys, bet ir kaip edukacinė, kultūrinė jaunimo  auklėjimo priemonė, kuri supažindina su Holokausto istorija.

Asociacija „Rokiškio teatras“ vykdo naudingą edukacinę ir visuomeninę veiklą. Šio etapo renginiai skirti Olkinų kapavietės suradimo ir sutvarkymo darbams bei M. Olkinaitės eilėraščių rinkinio leidybai.

Rokiškio r. savivaldybė pagal asociacijos „Rokiškio teatras” prašymą,  nusprendė paženklinti miškelį, kuriame pastatytas paminklinis akmuo,  skirtas sušaudytiems 9 Olkinų ir Jofių šeimų nariams Holokausto metu.Tai ne pirmas Rokiškio savivaldybės ir jos mero žingsnis dėl žydų paveldo išsaugojimo Rokiškio mieste ir rajone. 2014 m. Rokiškio raj. savivaldybė padėjo sutvarkyti Rokiškio žydų kapines, pastatyti naują kapinių tvorą, vartus ir paminklą. Visus šiuos darbus organizavo ir surinko lėšas JAV gyvenantis šeimos palikuonis – Phil Šapiro.

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės vardu dėkojame režisierei Neringai Danienei ir aktorių mėgėjų trupei už pilietišką požiūrį, pagarbą ir žmoniškumą.

Kviečiame visus aktyviai dalyvauti renginiuose, skirtuose Olkinų šeimos atminimui įamžinti.

  • Panev1
  • Panev2
  • Panev3
  • Panev4