Europos žydų kultūros diena su Rakija Klezmer Orkestar

Europos žydų kultūros diena su Rakija Klezmer Orkestar

Grupė Rakija Klezmer Orkestar kviečia visus Vilniaus gyventojus ir miesto svečius rugsėjo 3 dieną- 13 val. atvykti į unikalų žydiškos klezmer muzikos koncertą kuris vyks S. Fino g.- Šnipiškėse Europos žydų kultūros dienos proga. Šis renginys įkūnys seniai sunaikintą štetlo (žydų miestelio) dvasią ir ją perkels į savo išore ir vidumi autentišką, labiausiai primenančią štetlą, mums visiems patogią ir atvirą kaimynystę – Šnipiškes.

Štetlai – buvusios LDK ir visos Rytų Europos miesteliai, kuriuose žydai sudarydavo didžiąją gyventojų dalį. Gimusių ir gyvenusių žydų skaičius štetluose bei kaimo vietovėse buvo didesnis nei miestuose tad Holokausto metu likviduojant ir naikinant štetlus bei jų gyventojus buvo sunaikinta ir daugybė mūsų kaimynų.  Štetlai diasporoje lyg ir tolimi, bet savo paveldu giliai įsirėžę į sąmonę, todėl yra tokie artimi daugeliui.

Šnipiškės būdamos kultūrinėje diasporoje daugeliui miestiečių yra tolimos, bet savo aura ir savo istorijomis tiesiog žavi. Rakija Klezmer Orkestar savo klezmer virpuliukais sugražins kadaise, kažkur prarastą Štetlo dvasią ir kurs ją naujai Šnipiškėse.