Europos žydų paveldui skirtas tinklapis praneša apie kasinėjimus prie buvusių Vilniaus Didžiosios sinagogos pamatų

Jewish Heritage Europe

Lietuva: prasidėjo antrasis archeologinių kasinėjimų sezonas prie sunaikintos Didžiosios Vilniaus sinagogos pamatų ir aplinkinių, kieme buvusių,  žydų pastatų. Izraelio, Lietuvos ir Amerikos savanorių komanda pradėjo dirbti liepos 10 dieną ir darbus tęs iki liepos 21 d.

Dalykinis tikslas – tęsti praėjusių metų kasinėjimus, tiriant XVIII a. sukurtą  vandentiekio sistemos kompleksą, ypač domimasi dviem mikvėm ( ritualinėmis voniomis). Planuose taip pat numatyta atidengti “sinagogos pastato liekanas šalia įėjimo laiptų, nusileidžiančių į sinagogą ir aplink bimos (sakyklos) plotą”. 

Komandos “Facebooke” rašoma, kad antrąją kasinėjimo dieną šie savanoriai jau atrado plyteles, spalvotas grindis, kur galėjo būti viena iš mikvių (vonių).

Didžioji sinagoga buvo pastatyta 1600-aisiais renesanso-baroko stiliumi. Ji tapo Vilniaus (Vilna) žydų gyvenimo centru, su aplink buvusiu kiemu, alėjomis ir kitais žydų bendruomeniniais pastatais,  įskaitant dvylika sinagogų, ritualinių pirčių, bendruomenės tarybos, košerinių valgyklų, Strašūno bibliotekos ir kitų statinių bei institucijų.

Antrojo pasaulinio karo metu Didžioji sinagoga buvo nacių išgrobstyta ir padegta, o po karo sovietų režimas nugriovė likusius griuvėsius ir pastatė darželį.

Nuotraukoje: prie buvusios Vilniaus Didžiosios sinagogos esantis kiemas.

Šių metų kasinėjimo tikslai aprašyti, projekto interneto svetainėje:

„Kasinėjant Vilniuje pirčių ir mikvės vietą, Vilniaus miesto archyvuose, buvo rastas XIX a. pabaigos pirties rekonstrukcijos planas. Plane matyti, kad pirtis susideda iš dviejų pagrindinių aukštų. Plane aiškiai rodomi latakai ir ritualinės vonios (miqve’ot) dviejuose pirmojo aukšto kambariuose.

2016 m. kasinėjimai atliekami pagal XIX a. planus, kurie savo ruožtu buvo tarpusavyje susiję su Didžiosios sinagogos ir kiemo planais. Šie planai yra labai geras pirties ir “mikvės” architektūros vadovas,  padėsiantis mums planuoti kasinėjimus 2017 m.

Iš tiesų, 2017 m. liepos mėn. planuojami kasinėjimai sutelkti ties dviem vietomis, kuriose mes galime rasti svarbių liekanų. Pirmiausia mes stengsimės atkasti dvi mikves, aiškiai parodytas plane (pažymėtas A ir B). Antra, ketiname atverti patį sinagogos pastatą, greičiausiai šalia įėjimo laiptų (C), nusileidžiant į sinagogą ir aplink bimos (D) plotą.”

Praeitų metų kasinėjimai atskleidė daug detalių apie Didžiąją sinagogą, rasta reikšmingų liekanų, plytų, požeminių saugyklų liekanų. Surastos keramikos detalės liudija apie glazūruotas krosnies plyteles, dekoruotas heraldinėmis emblemomis, augaliniais motyvais ir gyvūnų atvaizdais, kurie buvo būdingi šildymo krosnims nuo 18 iki 19 a.