Panevėžyje netikėti svečiai iš Niujorko

Panevėžyje netikėti svečiai iš Niujorko

Į Panevėžio m. žydų bendruomenę birželio 29 dieną atvyko trisdešimties žmonių grupė, kurią lydėjo Regina Kapilevič. Jie yra Niujorko universiteto „Yeshiva University“ mokiniai.  Kartu atvyko rabinas Shoshana  Hershel  Schechter . Šioje religinėje grupėje buvo žmonės iš Izraelio ir Kanados.  Malonioje ir šiltoje aplinkoje Panevėžio m. žydų bendruomenės pirmininkas Gennady Kofman svečiams  papasakojo tarpukario laikotarpiu Panevėžyje gyvenusių  žydų istoriją ir parodė dokumentinį filmą apie garsią ir gerai žinomą visame pasaulyje Panevėžio ješivą bei jos vadovus ir dėstytojus rabinus J. Kahanemaną, Kalmaną, Rabinovičių.  Svečiai gerai žinojo garsios Kahanemano šeimos istoriją, jie girdėjo ir apie buvusią  Panevėžio Ješivą , kuri ir šiandien egzistuoja bei  veikia Bnei Brako mieste. Atvykusi grupė su didžiuliu malonumu ir smalsumu prisilietė prie religinės mergaičių gimnazijos „Javne“ sienų. Taip pat aplankė Panevėžio žydų kapines, buvusias Ješivas, domėjosi  dabartiniu žydų gyvenimu Panevėžyje.

Svečių grupė atvyko nelauktai ir netikėtai, tačiau Panevėžio m. žydų bendruomenės nariai visuomet mielai sutinka svečius,  atvykusius iš viso pasaulio, stengiasi kuo daugiau papasakoti apie mylimą Panevėžio miestą, juos lydėti, rodyti žinomas Panevėžio m. vietas.

Tokie susitikimai svarbūs ne tik turizmo vystymui, bet ir istoriniam švietimui. Sugrįžę į namus, svečiai pasakoja savo vaikams, draugams, artimiesiems  apie aplankytas istorines vietas, kur kadais gyveno jų protėviai.