Joniškio Baltosios sinagogos atidarymas

Joniškio Baltosios sinagogos atidarymas

Joniškyje miesto dienos šventės metu 2017 liepos  6 – 8 dienomis bus iškilmingai atidaroma restauruota Baltoji sinagoga, kuri statyta 1823 m.

Izraelio Valstybės ambasados Lietuvoje ir Lietuvos žydų bendruomenės iniciatyva mezuza bus pritvirtinta ir pirmasis Šabas Baltojoje sinagogoje bus švenčiamas liepos 7d. 17 val.

Žydų gyvenamos vietos ar sinagogos yra pašventinamos. Tai daroma mezuzos ritualo metu. Mezuza (Mezuzah) ant durų žydui primena Dievą.

Nuotraukoje: Joniškio centrinė aikštė 20-ojo amž. pirmajame dešimtmetyje. 

Joniškio  sinagogos 1935m. 

Sinagogos išorės formose persipynė vėlyvojo klasicizmo ir romantizmo stilių bruožai.

Restauravimo projekto finansavimo šaltiniai: LR teikiamos 2009–2014 m. Europos Ekonominės Erdvės finansinių mechanizmų, bendrojo finansavimo ir Joniškio rajono savivaldybės biudžeto lėšos. Projekto bendra vertė – 389 358,35 Eur.

Didesniuose Lietuvos miestuose stovėjo dvi, skirtingu laiku statytos, sinagogos. Iki šių dienų Lietuvoje išliko vos keletas dviejų sinagogų kompleksų – Kėdainiuose, Kalvarijoje ir Joniškyje.

Joniškio sinagogų kompleksas įkurtas centrinės miesto aikštės rytų pusėje. Kompleksą sudaro du mūriniai, lygiagrečiai stovintys pastatai: „Baltoji“ ir „Raudonoji“ sinagogos. Abu pastatai nevienalaikiai, jų tūriai ir architektūra skiriasi. Tipiška tik šių statinių situacija − sinagogos pastatytos prie centrinės miesto aikštės, kvartalo gilumoje. Jos yra gerai matomos iš šalutinių gatvelių. Nuo pagrindinės gatvės pusės jas užstoja kiti pastatai. Abi sinagogos apstatytos žemesniais vienaukščiais ir dviaukščiais pastatais. 

Joniškis 1935m.

Joniškyje žydai įsikūrė apie XVIII a. vidurį, suteikus privilegiją Joniškiui ir Šiauliams. Žydų bendruomenės gyvenimo būdas buvo glaudžiai susijęs su tikėjimu ir sinagogomis. 1797 m. Joniškio žydai gavo leidimą sinagogos statybai ir sklypą kapinėms. Pirmoji sinagoga minima 1823 m. Pagal 1825−1826 m. Šiaulių ekonomijos inventorių Joniškyje buvo 49 žydų šeimos. XIX a. viduryje mieste gyveno 1042 žydai. 1865 m. minima ir antroji sinagoga, o 1866m. jau paminėtos trys sinagogos ir žydų prieglauda. 1897 m. Joniškio žydų bendruomenę sudarė 2277 asmenys. Trečioji sinagoga, stovėjusi Vilniaus gatvėje 8, buvo rekonstruota į parduotuvę ir gyvenamąjį namą1965−1966 m.

2016 m. pradžioje buvo baigti pastato vidaus tvarkomieji statybos darbai – įrengtos pagalbinės patalpos, grindys, lubos, vidaus inžineriniai tinklai, sutvarkytos sienos, atlikti apdailos darbai, įsigyti baldai, sceninė ir apšvietimo įranga. Taip pat buvo atlikti fasadų remonto ir restauravimo darbai – nuogrindos remontas, pamatų ir cokolio mūro apsaugos įrengimas, tinko remontas, fasadų dažymas, atmosferos kritulių vandens nuvedimo sistemos remontas, kiti fasadų tvarkymo darbai, pamatų mūro ir plytų mūro restauravimo darbai. Darbus atliko AB „Pakruojo arka“. 2017 m. pradžioje Baltojoje sinagogoje įrengta interaktyvi ekspozicija. Darbus atliko MB „Ekspomūza“ ir UAB „SneakyBox“.

Suprojektuoti ekspoziciniai baldai, imituojantys istorinius Joniškio miesto pastatus. Ekspozicijos erdvėje suprojektuoti varstomi langeliai, atsidaromi stalčiai, besisukantys akmenys už kurių slepiasi eksponatai bei garso ir šviesos instaliacija. Už varstomų apšviestų langelių, durelių, pasisukančių akmenų sudėti eksponatai, kurie bus keičiami pagal poreikį.

Žaismingumo suteikia sumontuoti mygtukai, kuriuose paspaudus, bažnyčios bokšte užsidega šviesa ir suskamba varpo garsas. Ne tik vaikai, bet ir suaugusieji atvėrę specialias dureles gali pasinaudoti kompiuteriniu terminalu. Ekspozicijoje integruota apšvietimo sistema (sumontuotos LED juostos ir LED kryptinis apšvietimas), kuri sukuria naktinio miesto įspūdį.

Įgyvendinus projektą Baltoji sinagoga tapo svarbiu rajono kultūriniu, reprezentaciniu centru, miesto bendruomenės ir tarptautinių renginių vieta. Sinagogos viduje įrengta funkcionali kultūrinė erdvė su modernia eksponavimo ir scenine įranga, sudaro puikias sąlygas čia rengti koncertus, spektaklius, tarptautines konferencijas, seminarus, menininkų kūrybos pristatymus, reikšmingoms istorinėms sukaktims skirtus iškilmingus renginius, įvairias šventes ir festivalius.

Joniškio miesto dienos šventės metu vyks atnaujintos ir sutvarkytos Baltosios sinagogos atidarymas bei ekspozicijos „Joniškio miesto istorijos raida“ pristatymas. Kviečiame apsilankyti ir pasigrožėti tikrai verta dėmesio ekspozicija.

Joniškio Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus informacija

  • baltoji_sinagoga_6
  • baltoji_sinagoga_2
  • baltoji_sinagoga_3
  • baltoji_sinagoga_4
  • baltoji_sinagoga_5
  • Baltoji ir Raudonoji sinagogos
  • baltoji_sinagoga_1