Vilniaus Šolomo Aleichemo ORT gimnazija ir Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė šventė Izraelio Nepriklausomybės dieną

Vilniaus Šolomo Aleichemo ORT gimnazija ir Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė šventė Izraelio Nepriklausomybės dieną

Vilniaus Šolomo Aleichemo ORT gimnazija ir Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė gegužės 2d. pakvietė kartu švęsti Izraelio Nepriklausomybės dieną!

“Dėkoju Dievui, kad Jis atsiuntė mums saulę. Ir dėkoju Dievui, kad mes švęsime 70-ąsias Izraelio Valstybės gimimo metines kitąmet”, – Miša Jakobas, Šolomo Aleichemo ORT gimnazijos direktorius kalbėjo dideliam būriui moksleivių,mokytojų, tėvų, iškilių žydų bendruomenės narių ir Lietuvos Seimo narių, susirinkusių antradienį per Jom HaAtzmaut, į Izraelio Nepriklausomybės dienos minėjimą gimnazijos lengvosios atletikos stadione.

Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky, paprašė išdykavusių vaikų pasiklausyti, kas vyksta aplinkui. Ji atkreipė dėmesį į mokyklos kiemo kampe esantį pastatą, sakydama, jei viskas vyks kaip suplanuota, ten įsikurs naujas Vilniaus žydų vaikų darželis, į kurį stojant, žydų vaikai turės pirmumo teisę. Šiuo metu Vilniaus žydų vaikų darželis “Salvija” priima daug ne žydų vaikų, skatindamas integraciją daugiakultūrėje aplinkoje, tuo pačiu pabrėžia žydų šventes ir kultūrą.

Lietuvos Tėvynės sąjungos– Lietuvos krikščionių demokratų  partijos lyderis Andrius Kubilius, kuris nuolat palaikė litvakų bendruomenę Lietuvoje ir užsienyje, jos siekį turėti svarbią Lietuvos pilietybę, jis padėjo įtvirtinti pilietybės litvakams įstatymą,kalbėjo apie būtinumą dėti pastangas, kad Izraelis ir Lietuva tiestų tiltus tarp abiejų šalių ir prognozavo dar artimesnius dvišalius ryšius ateityje.

Izraelio ambasadorius Lietuvoje Amir Maimon paklausė susirinkusiųjų, ar jie kada nors susimąstė, kodėl Izraelio vėliavos spalvos – mėlyna ir balta? Jis priminė, kad tokią vėliavą pasiūlė vienas Sionistų judėjimo kūrėjų – Dovydas Volfsonas, žydas iš Lietuvos, Darbėnų miestelio. Sionistų judėjimas su Volfsonu atsakė į klausimą, kokia vėliava žydų valstybė turėtų mojuoti. Ambasdorius priminė, kad maldos skraistėje -Tallise kaip parašyta Toroje, yra mėlynas siūlas.

Seimo narys Emanuelis Zingeris kalbėjo apie seno sapno kulminaciją, apie naują Lietuvos žydų kartą, o šią mintį patvirtino, po to kalbėjusi, jauna moteris, baigusi Šolomo Aleichemo gimnaziją.

Šventės įspūdingumą susiprino Vilniaus aeroklubo pasirodymas su įvairiais atrakcionais, oro akrobatikos šou, lėktuvų manevrai virš minios, populiariausios žydų dainos.

Lėktuvai patraukė vaikų dėmesį nuo skanėstų stalo, kurį paruošė “Beigelių krautuvėlė”, o vaikai kaip užkerėti mėgavosi beigelių sumuštiniais ir macos kneydlakhų sriuba, kurią įvertino ir jauni, ir vyresni. Pavėlavusieji gavo matzos kamuoliukus su kremu. Viliojo gražus dėklas su mėlynos-baltos spalvos keksiukais, papuoštais Izraelio vėliavos spalvom, juos kepė buvusi Lietuvos ambasadoriaus Izraelyje žmona. Nuostabus smagus renginys amerikiečiui, stebėjusiam šią šventę, ji priminė Padėkos dieną su maistu ir skanėstais, kurioje žmones suartino bendras ryšys su viena geriausių visos Lietuvos mokyklų – Šolomo Aleichemo ORT gimnazija.

Daugiau nuotraukų

  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA