Kauno žydų bendruomenė bendradarbiauja su prancūzų rašytojais

Kauno žydų bendruomenė bendradarbiauja su prancūzų rašytojais

Nuotraukoje: J. Gregor prie paminklo “Lietūkio” garažo aukoms.
Kaune lankėsi prancūzų rašytojas Jean Gregor, šiuo metu kartu su savo tėvu rašantis knygą preliminariu pavadinimu “Tie žmonės – K. Jäger raporto istorija”. Graži bičiulystė su prancūzų autoriais užsimezgė Vokietijoje, Waldkirch miestelyje, kuriame šiemet vietos gyventojai vokiečiai pastatė paminklą, skirtą Holokausto aukų Lietuvoje atminimui. 
Knygos tikslas – sukurti portretus žmonių, kurie tapo kruvinų žydų žudynių Lietuvoje aukomis. Ieškodamas herojų savo kūriniui, Jean Gregor ir atvyko į Lietuvą. Kaune jis susitiko su KŽB narėmis, išgyvenusiomis Holokaustą. Buvusios Kauno geto kalinės Fruma Kučinskienė ir Feiga Koganskienė bei Dobrė Rozenbergienė, kuri patyrė ir Štuthofo bei kitų koncentracijos stovyklų siaubą, pasidalino su rašytoju ne tik asmeniniais baisiais išgyvenimais, bet ir šviesiais prieškario laikų atsiminimais, kurie ypatingai domino autorių, norintį rekonstruoti sugriautą žydų gyvenimą ir parodyti, kokių gražių, iškilių žmonių Lietuva neteko.

J. Gregor buvo be galo dėkingas moterims, sutikusioms prisiliesti prie jų likimo ir dar kartą išgyventi emociškai tokią sunkią patirtį. Rašytojas taip pat aplankė įvairias, su Holokaustu susijusias Kauno vietas. Vilniuje jis susitiko su Fania Brancovskaja ir prof. Irena Veisaite, o Skuode – su lietuviais, menančiais pražuvusį žydiškąjį miestelio gyvenimą, savo draugus žydus bei tragiškus karo įvykius. 
Nuotraukose:
Jean Gregor su:
Feiga Koganskiene
Irena Veisaite
Fania Brancovskaja
Fruma Kučinskiene
Dobre Rozenbergiene
J. Gregor prie paminklo “Lietūkio” garažo aukoms