R.Šimašius ir S.Skvernelis sutarė: šalia Sporto rūmų turėtų būti žydų istorijos muziejus

R.Šimašius ir S.Skvernelis sutarė: šalia Sporto rūmų turėtų būti žydų istorijos muziejus

Vilnius, kovo 30 d. (BNS). Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad svarstoma keisti Vilniaus kongresų ir sporto rūmų projektą bei pritaikyti pastatą žydų istorijos muziejui ir konferencijoms. Buvusios Vyriausybės inicijuotame projekte buvo svarstoma ir galimybė čia rengti koncertus bei kitus kultūrinius renginius.

Greta Vilniaus kongresų ir sporto rūmų, kuriuos atnaujinti ketina Vyriausybė, Vilniaus meras Remigijus Šimašius siūlo įrengti Lietuvos žydų istorijos muziejų. „Vyriausybė, manau, teisingai padarė, kad sustabdė neskaidriai vykdytą pirkimą, pradėtą dar anksčiau. Bet ten neabejotinai turi būti konferencijų centras. Mes tik aptarėme, kad labai būtų prasminga, jei šalia konferencijų centro ar iš dalies integruotas  į konferencijų centrą būtų Lietuvos žydų istorijos muziejus. Tikėtina, kad idėja gali būti puikiai realizuota ir tapti traukos centru. Sutarėme, kad idėją toliau vystysime. Džiugu, kad ir mano, ir premjero nuomonės sutampa dėl to“, – BNS po susitikimo su premjeru Sauliumi Skverneliu ketvirtadienį sakė sostinės meras.

„Ten turėtų būti ir konferencijoms galimybė rengti. Dabar yra konceptas – konferencijų ir koncertų salė, tai (turėtų būti – BNS) konferencijos ir muziejus“, – žurnalistams Seime sakė S.Skvernelis.

Vyriausybės vadovas ketvirtadienį Sporto rūmų projektą aptarė su Vilniaus meru. Jis sako palaikantis idėją, jog čia būtų įkurtas ir Lietuvos žydų istorijos muziejus. Dėl svarstomų pakeitimų, anot premjero, teks koreguoti dabartinį Sporto rūmų atnaujinimo projektą.

„Tai būtų, matyt, daugiau nei 600 metų (žydų – BNS) istorijos buvimo Lietuvoje muziejus, tikrai nereikėtų orientuotis į labai segmentiškus, skaudžius įvykius. Tai turėtų būti ne Holokausto muziejus. Manau, kad tai turi būti interaktyvus, modernus, patrauklus centras, kuris galėtų tikrai traukti turistus. Negaliu sakyti, kad analogiškai, bet tokia koncepcija yra Varšuvoje“, – pasakojo S.Skvernelis.

Apie planus rekonstruoti ir pritaikyti Vilniaus sporto rūmus kongresų, konferencijų ir kitų kultūrinių renginių veiklai skelbė dar praėjusios kadencijos Vyriausybė. Turto bankas šių metų vasarį nutraukė derybas su konkurso laimėtoju – statybų bendrovės „Irdaiva“ vadovaujamu konsorciumu, nes paaiškėjo, kad vienas buvęs konkurso komisijos narys – Tomas Lukoševičius – tuo pat metu dirbo ir Turto banke, ir šioje bendrovėje. Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT), tirianti galimą sukčiavimą viešuosiuose pirkimuose, antradienį atliko kratas šioje bendrovėje ir sulaikė jos vadovą Irmantą Kubilių.

BNS žiniomis, FNTT akiratyje, be kitų viešųjų pirkimų, atsidūrė ir sporto rūmų rekonstrukcijos konkursas, kuriame dėl sutarties derėtasi su vienintele „Irdaiva“. Vyriausybė trečiadienį nusprendė neskirti pinigų Sporto rūmams šiųmetinėje Valstybės investicijų programoje, anot premjero, taip apsispręsta dėl neskaidriai vykdytų procedūrų.

Premjeras sako, kad teismai galutinai atmetė konkurso laimėtojos „Irdaivos“ pretenzijas dėl Turto banko sprendimo nebevykdyti sutarties su įmone, ir bus skelbiamas naujas konkursas.

Viešųjų pirkimų tarnyba dar praėjusių metų pabaigoje pareiškė, kad Turto bankas turės iš naujo svarstyti konkurso biudžetą bei konsorciumo pasiūlytą kainą, ji pasirodė per didelė ir siekė 27,79 mln. eurų.