Paminėta viena žiauriausių Kauno geto akcijų – Vaikų akcijos aukos.

Paminėta viena žiauriausių Kauno geto akcijų – Vaikų akcijos aukos.

Niekada nepamiršti, visada prisiminti, siekti, kad niekada nepasikartotų – tai mūsų pareiga. Šiuos žodžius dažnai kartojame minėdami Holokausto aukas. Skambėjo jie ir penktadienio popietę Kaune, minint vienos žiauriausių akcijų, įvykdytų Kauno gete – Vaikų akcijos- aukas.

Žiauriausios, nes, kaip kalbėjo minėjime dalyvavęs Izraelio ambasadorius Lietuvoje Amir Maimon, sunku įsivaizduoti, kuo turi pavirsti žmogiškoji būtybė, kad žudytų nekaltus vaikus, kūdikius, net nesuvokiančius, kas vyksta pasaulyje aplink juos. Žiauriausios ir skausmingiausios, nes neįmanoma įsivaizduoti, ką jaučia tėvai, grįžę po darbo į savo namus gete ir neberadę brangiausio, bene vienintelio savo turto – vaikų. Ašarų negalėjusi sulaikyti Kauno savivaldybės administracijos direktorė Nijolė Putrienė kalbėjo apie nužudytas vaikų svajones, apie nužudytą ateitį, apie Lietuvos piliečius, kurie būtų galėję garsinti ir gražinti šią šalį. Prisiminimais dalijosi per Vaikų akciją laimingai susiklosčiusi aplinkybių dėka stebuklingai išgyvenusi p. Ela Glinskienė. Renginį vedė Kauno žydų bendruomenės pirmininkas Gercas Žakas, o menine muzikos ir poetinio žodžio galia jį papuošė ilgametė KŽB bičiulė, žydų gelbėtojo dukra, aktorė Kristina Kazakevičiūtė ir birbynininkas Artūras Makštutis.

Malda už mirusiuosius Kadiš minėjimą pabaigė Kauno chasidų sinagogos religinės bendruomenės pirmininkas Iseris Šreibergas ir rabinas Moše Šeinfeld.

  • Vakc2
  • Vakc5
  • Vakc4
  • Vakc6
  • Vakc7